Taxikár si od dedka po operácii za jednu jazdu cez Bratislavu vypýtal takmer 100 eur!

29.11.2018
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Stovky ľudí dnes vytočil priam až do nepríčetna najnovší počin jedného zo súkromných bratislavských taxikárov, ktorý si za jazdu z nemocnice na Kramároch do Vrakune v celkovej dĺžke 13,5 km a trvajúcej 33 minút, vypýtal od staršieho pána sumu 95,50 eura. Od takéhoto chamtivého spôsobu podnikania sa dištancujú aj členovia Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov.

Nepríjemný zážitok na sociálnej sieti publikovala Petra Machánová s nasledujúcim textom: "Dámy a páni, myslela som si že taxíky v BA stoja max 20 €. Ako môžete vidieť dokáže sa to vyšplhať az na skoro 100 € a to z Kramárov do Vrakune. Pán Aladár Čoka nemal vôbec záujem túto sumu prediskutovať, ba čo je horšie, skoro mi prešiel po nohách autom. Prosím, označte toho podvodníka niekto! Čo je najhoršie, že neokradol mňa, ale dedka, ktorý išiel práve z operácie. Čiže si takto privyrába na starých ľuďoch. Žiadna ľudskosť." 

Zdroj: FB Susedská burza

​Jej status následne zdieľali a do diskusie sa zapojili stovky ľudí, ktorých takéto bezcharakterné konanie súkromného taxikára poriadne nahnevalo. Niektorí dokonca tvrdili, že spomínaný pán nemá vybavenú taxikársku licenciu, ale my sme jeho meno aj platnú koncesiu na webovej stránke Jednotného informačného systému v cestnej doprave našli:

Zdroj: abn

Chceli sme kontaktovať aj Cech taxikárov, kde však mali dnes úradné hodiny len do 13.00 h, a tak sme napokon oslovili Ondreja Halása z Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov, ktorý nám povedal, že už o tomto prípade vďaka sociálnym sieťam vedia. "My sa od takéhoto konania dištancujeme a proti takýmto praktikám bojujeme. V Bratislave však existuje 30 až 40 súkromných taxikárov, ktorí nepatria pod nijakú taxislužbu a tak trochu zneužívajú, že je na Slovensku voľná tvorba cien, hoci aj naše združenie sa usiluje o to, aby bola zákonom stanovaná maximálna taxa za 1 km. Takže, ak mal na aute zverejnený cenník a išiel v súlade s ním, tak sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. O tom, že takéto počínanie nie je morálne a nerobí to poctivým bratislavským taxikárom dobré meno, ani nemusíme diskutovať," uviedol pre Bratislavské noviny. 

Vypýtať si za 13,5 km jazdy, ktorá trvala 33 minút, takmer 100 eur je naozaj až chrapúnstvo. Viacerí ľudia, ktorí pravidelne jazdia taxíkmi, si dokonca myslia, že starého pána viezol cez Bratislavu taxou, ktorá sa vo vozidle zapína jedine pri jazde mimo nášho hlavného mesta, ale to sa nedá potvrdiť, lebo nikto okrem samotného taxikára nevie, aké tržby a sadzby si v taxametri označil číslami od 1 po 4. 

Vo všeobecnosti však platí, že netreba nikdy nastupovať do taxíkov stojacich napríklad pred Hlavnou stanicou, na letisku či pred nemocnicami. Radšej si voz objednajte cez legálnu taxislužbu telefonicky a vždy sa pred jazdou opýtajte na cenu za kilometer. Niekde vám vedia vypočítať aj celkovú sumu za presun z jedného miesta na druhé, hoci do tejto ceny sa môže premietnuť aj časové zdržanie, ktoré môže vzniknúť státím v kolónach a tým sa celková výška zaplatenej sumy môže navýšiť. Nič neriskujete ani v prípade, že si taxík či odvoz zabezpečíte prostredníctvom niektorej z mobilných aplikácií, akými sú napríklad Hopin, Liftago alebo Taxify. 

(ars, titulné foto je len ilustračné! - zdroj: google maps)     

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie