Tip na výlet: Pozorujte najväčšieho okrídleného dravca na Slovensku

9.2.2017
0
Tip na výlet: pozorujte najväčšieho okrídleného dravca na slovensku - orliak morsky JChavko
Páčil sa vám článok?

Mimovládka Ochrana dravcov na Slovensku organizuje na sobotu pozorovanie orliaka morského - najväčšieho dravého vtáka žijúceho u nás. Ak vás táto akcia láka, urobte si výlet kúsok za Bratislavu.

„Na podujatie je možné prísť kedykoľvek medzi 9.30 a 13.00 hod, miestom stretnutia je rozhľadňa Hrušovská zdrž. Z rozhľadne budeme robiť krátke, nenáročné exkurzie do okolia. Tí, ktorí vstanú skôr, môžu prísť už o 9.00 hod. do Čunova k cintorínu (neďaleko autobusovej zastávky Čunovo - kostol), odkiaľ prejdeme asi jeden kilometer nenáročným terénom k rozhľadni Hrušovská zdrž. Účastníkom poskytneme na zapožičanie ďalekohľady. K dispozícii budú aj príručky na určovanie vtáctva a monokulárne ďalekohľady. Akcia je vhodná aj pre návštevníkov s deťmi a je bezplatná,“ informujú organizátori.

Rozhľadňu Hrušovská zdrž, online mapu aj s vyznačením miesta na parkovanie nájdete TU.

Majestátne orliaky morské – najväčšie dravé vtáky na Slovensku, sa počas zimných mesiacov zdržiavajú v blízkosti Dunaja vo väčších počtoch. Hrušovská zdrž je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, ktoré bolo vyhlásené aj kvôli ochrane zimujúceho vtáctva – môže tu byť aj viac ako sto tisíc jedincov. Medzi najpočetnejšie druhy patria chochlačky vrkočaté a sivé, je tu aj vysoký počet hlaholiek severských, či potápačov malých, pre ktoré je práve zdrž jedno z najvýznamnejších zimovísk v Európe. Celkovo sa v zimnom období dá na zdrži pozorovať  viac ako 40 druhov vodného vtáctva.

(ts, ms: Foto: J. Chavko, Ochrana dravcov)

Páčil sa vám článok?