Nová univerzitná nemocnica by mohla stáť aj v Ružinove

23.6.2016
0
Nová univerzitná nemocnica by mohla stáť aj v ružinove - nemocnica
Páčil sa vám článok?

Nová univerzitná nemocnica, ktorá sa má postaviť v Bratislave, nemusí stáť na Patrónke, ako s tým počítal PPP projekt predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Uvažuje sa aj o lokalitách Rázsochy a Ružinov. Okrem umiestnenia ministerstvo zdravotníctva prehodnocuje aj to, či by nemocnicu nemal stavať štát.

"V súčasnosti sme vo finálnej fáze posúdenia. Diskutujeme aj so samosprávami aj mestom ohľadom lokality, o alternatívach. Pre nás do úvahy okrem lokality Patrónka pripadajú aj lokality Ružinov a Rázsochy. Chceme posúdiť všetky výhody a nevýhody týchto lokalít a pokračovať v diskusii s partnermi," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Opätovne nevylúčil, že by sa nemocnica nemusela realizovať ako PPP projekt, ale značnú časť výstavby by financoval štát.

Nová nemocnica mala podľa pôvodných plánov vyrásť v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Predpokladalo sa, že výstavba sa skončí na budúci rok. Drucker však zvažuje aj pôvodnú lokalitu určenú na výstavbu nemocnice na Rázsochách. Tam doteraz stojí rozostavaný objekt, výstavbu tam zastavila v roku 2003 vláda Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS). Z pohľadu logistiky má do úvahy pripadať aj areál súčasnej ružinovskej nemocnice.

PPP projekt na výstavbu nemocnice rozbehla predchádzajúca Ficova vláda, k podpisu zmluvy však nedošlo. V súťažnom dialógu sa o ňu uchádza päť medzinárodných konzorcií. Celková cena zákazky sa odhaduje na 6,3 miliardy eur. Ide o predpokladané investície na výstavbu vo výške do 250 miliónov eur a súhrn výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky. Tretí Ficov kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že novú nemocnicu sprevádzkuje.

Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií ukázala, že verejno-súkromné partnerstvo nie je najvýhodnejším variantom pre výstavbu novej nemocnice. Výstavba štátom má byť lepšia. "Dosahuje pozitívnu čistú súčasnú hodnotu 72 miliónov eur," píše sa v analýze. Tá tiež hovorí, že všetky varianty sú lepšie, ako nerobiť nič. Odkladanie investície a čiastočná oprava by len navýšili budúce výdavky.

Podľa analytikov INEKO však bola táto analýza značne zjednodušená. Inštitút ale súhlasí, že najhoršie je nerobiť nič. Opätovne treba podľa neho zanalyzovať umiestnenie nemocnice, financovanie projektu aj prevádzkovú efektívnosť. Dobré rozhodnutie o tom, či pokračovať v obstarávaní nemocnice formou PPP, alebo toto riešenie zavrhnúť, má vychádzať z vyváženej analýzy a čo najreálnejších predpokladov, odporučil inštitút.

(TASR)

Páčil sa vám článok?