Rekonštrukcia električky - malý krok pre ľudstvo, ale veľký pre Bratislavu

28.8.2014
0
Rekonštrukcia električky - malý krok pre ľudstvo, ale veľký pre bratislavu - elektricka_ganz1
Páčil sa vám článok?

Druhá polovica roka 2011 bola pre mojich kolegov a moju osobu skutočne horúca. Ako blesk z jasného neba sa k nám dostala informácia, že pôvodná lokomotíva legendárnej Viedenskej električky GANZ Eg 6 je na predaj alebo na zošrotovanie.

Generácie Bratislavčanov vyrastali s príbehmi, ako niekto z rodiny išiel do Viedne, a to električkou! Kto by nepoznal známe zábery hotela Carlton práve s ňou. A nám sa vyskytla príležitosť ju nielen poznať, ale rovno zachrániť.

Rozbehli sme viaceré aktivity. Písali projekty, oslovovali partnerov a založili verejnú zbierku. V hodine dvanástej už všetko vyzeralo skoro stratené. Majiteľa tlačil priestor a nás čas. No tento príbeh mal svoj šťastný koniec. Vďaka partnerom sa lokomotívu podarilo kúpiť. A tak sa začal oveľa náročnejší príbeh – rekonštrukcia. Ako cieľ sme si stanovili rok 1913, teda obdobie, kedy bola špeciálne pre mesto Prešporok vyrobená, a zároveň stav, ktorý je najtypickejší pre jej prešporskú éru.

Práce sa rozbehli v priebehu roka 2012 a po dôkladnej obhliadke bolo zistené, že práce bude naozaj dosť. Odstrojiť všetky nepôvodné prvky, hrdzu, zrekonštruovať interiér, obnoviť pôvodný náter a vybavenie. Nespočetné hodiny práce strávené nielen v „dielni“, ale aj nad výkresmi či dobovými fotografiami. V priebehu prác nás zaskočila aj nejedna Jóbova zvesť, ktorá znamenala načrieť hlbšie do vrecka či upraviť termíny.

V týchto mesiacoch už naberajú práce svoju finálnu podobu. Nedá mi preto nepoďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na tomto neopakovateľnom projekte, všetkým, ktorí pomáhajú, ako vedia. A je jedno, či cennou radou alebo jediným eurom. Verím, že jej slávnostná premiéra bude veľkým poďakovaním pre všetkých.

Michal Milata, autor projektu záchrany Viedenskej električky


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?