Eurokľúče pre hendikepovaných sú v Bratislave v nedohľadne

12.8.2013
0
Eurokľúče pre hendikepovaných sú v bratislave v nedohľadne - eurokey
Páčil sa vám článok?

Bratislava ponúka mnoho turistických atrakcií, nie všetci však majú rovnakú možnosť sa k nim dostať, cestovať po meste a vybaviť si základné potreby. Aj keď dnes mnohí bojujú za integráciu telesne postihnutých do spoločnosti, v meste chýbajú triviálne možnosti uľahčenia transportu či vykonania hygieny pre zdravotne postihnutých. Vyriešiť by to mohol univerzálny eurokľúč, ktorý je v ostatných krajinách Európskej únie čoraz väčšou samozrejmosťou.

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín pre imobilných, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určený pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. Systém vynašli v Nemecku v roku 1986 a o desať rokov ho na trh uviedli Švajčiari. Odvtedy si našiel uplatnenie v mnohých krajinách Európskej únie a pomáha zlepšiť kvalitu života imobilným či inak handicapovaným ľuďom. U nás sa však tento systém nevyužíva.

Zdravotne postihnutí turisti v Bratislave nemajú často šancu použiť napríklad plošinu pre imobilných, ak je aj funkčná, nemajú od nej kľúč. Keď je kľúč k dispozícii v blízkej prevádzke, je nutné sa spoľahnúť na jej otváracie hodiny či ľudskú ochotu. Eurokľúčom majú napríklad v susednom Česku alebo Rakúsku zdravotne postihnutí prístup k zariadeniam neustále, a keďže na osobu je povolený iba jeden kľúč, ktorý je žiadateľovi vystavený na základe preukázania postihnutia, slúži aj ako ochrana týchto zariadení.

„Viackrát sme sa pokúšali túto problematiku otvoriť a hlavne propagovať, nebola však vôľa. Hľadali sa výhovorky, že nie sú finančné prostriedky, je to nákladné a nie je vyvinutý systém týkajúci sa evidencie poskytovania eurokľúčov,“ uviedla predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Monika Vrábľová. Mnoho zdravotne postihnutých turistov sa na nich obracia s otázkami ohľadne eurokľúčov, ktorým však nevedia pomôcť. Na Slovensku podľa nej chýbajú tiež mapky, kadiaľ sa dá pohybovať na vozíku. „Pokiaľ by sme mali eurokľúče, zvýšilo by to našu nezávislosť od prevádzkara či otváracích hodín,“ uviedla Vrábľová.

Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny nás informovali, že nakoľko sa projekt Eurokľúč zameriava hlavne na toalety a plošiny pre osoby so zdravotným postihnutím, tak spadá do vecnej pôsobnosti samosprávnych krajov a obcí a v súčasnosti preto neplánuje na projekte participovať.

Hovorca bratislavského magistrátu Stanislav Ščepán na otázku ohľadom zavedenia systému eurokľúčov od 19. júla 2013 neodpovedal.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?