Hlavná stanica veľkými opravami neprejde: Čakajú ju však iné zmeny. Ako bude do MS v hokeji vyzerať?

16.1.2019
Primátor nesrovnal: v prípade hlavnej stanice nastal čas konať - Hlavna stanica
Páčil sa vám článok?

Hokejové majstrovstvá sveta sa budú v hlavnom meste konať čo nevidieť. Minulý rok avizovali predstavitelia vlády a štátnych železníc, že sa hlavná stanica dočká prestavby a bude kompletne rekonštruovaná. Toto však už neplatí, a dnes hlavnú stanicu a jej okolie čaká súbor menších zmien a prác, ktoré podľa slov hovorcu ŽSR Michala Lukáča by mali byť ukončené v apríli 2019.

Zisťovali sme od železníc, čo sa do apríla na hlavnej stanici konkrétne stihne zmeniť, opraviť a ako bude celkovo vyzerať do začiatku konania hokejového šampionátu tvár tejto stanice, ktorá je dlhé roky v stave na zaplakanie. Michal Lukáč zo Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nás informoval, aké zmeny sa do začiatku šampionátu udejú.

  1. Zmiznú viaceré veľké nápisy. Plánujú odstrániť obrovský nápis Bratislava Hlavná stanica, nahradí ho nový svetelný nápis a zmiznú aj vizuály v interiéri budovy Welcome to Slovakia.
  2. Úpravou a revitalizáciou prejdú aj kvetináče, v ktorých sú momentálne obschnuté suché neupravené kvety. 
  3. Čakárne budú zmenené tiež. V súčasnosti sú dve a stoličky sú len v jednej a zástrčky len v druhej. Stoličky budú umiestnené do miestnosti so zástrčkami a v pôvodnej miestnosti vzniknú štyri nové pokladne.
  4. Budova stanice má podľa plánu prejsť hĺbkovým čistením – hĺbkové čistenie podláh, obkladov, schodísk, podchodov, zábradlí, vyčistenie vonkajšieho obkladu stanice, vyčistenie sklenených plôch, Majú v pláne umiestniť nové graficky atraktívne polepy na sklenené plochy. Všetky radiátory dostanú nové nátery. Staré výplne okien budú vymenené, nahradené staré výplne novými. Železničiari vyčistia všetky svetlá, prípadne budú vymenené za nové LED svietidlá. Meniť sa budú aj niektoré informačné tabule a pútače. ŽSR sľubuje, že vizuálny smog zmizne.
  5. Na poschodí sa bude realizovať dispozičná zmena. Bude sa búrať privizórna stena, ktorá delí čakáreň od vedľajšej prevádzky. Nahradí ju sadrokartónová stena.
  6. Okrem týchto drobných úprav by mal byť do začiatku šampionátu hotový aj nový podchod Bude už tretí a na každom konci budú umiestnené výťahy. Cieľom je zabezpečiť bezproblémový pohyb imobilných, matiek s kočíkmi či cestujúcich s batožinou.

Koľko to bude všetko stáť sme sa však nedozvedeli. "Hovoriť o cene by bolo v tejto chvíli predčasné. Tá bude výsledkom súťaže," povedal hovorca ŽSR Michal Lukáč. Tento týždeň by mali rokovať o ďalších riešeniach Hlavnej stanice vedenie ŽSR s primátorom Matúšom Vallom. V minulosti sa vyjadril, že za vyriešenie problému považuje len komplexnú rekonštrukciu celej stanice aj predstaničného námestia otvorenou architektonickou súťažou.

(nc)

Páčil sa vám článok?