VIZUALIZÁCIE: Tieto stavby zmenia panorámu Bratislavy. Pozrite si, ktoré výškové budovy v meste čoskoro vyrastú

18.7.2018
0

Zdroj: JT REAL ESTATE

Páčil sa vám článok?

Časy, keď "mrakodrap" v Bratislave reprezentoval Manderlák či neskôr budova Presscentra (Tower 115) alebo sídlo NBS, sa stávajú minulosťou. Čoskoro totiž v centre mesta neďaleko od seba vyrastú nové výškové budovy, ktoré zmenia panorámu Bratislavy. Zmapovali sme ich.

Prvý skutočný mrakodrap vyrastie v Bratislave v roku 2021. Pôjde o obytnú vežu so 46 nadzemnými podlažiami a dychvyrážajúcou výškou 168 metrov. Stavba bude súčasťou polyfunkčného projektu Eurovea 2 developera J&T Real Estate. So začiatkom výstavby veže pri Moste Apollo sa ráta ešte v tomto roku, ukončená by mala byť v roku 2021. Rozšírenie centra Eurovea však zďaleka neprinesie iba túto výškovú budovu, smerom od Eurovea 1 k Mostu Apollo vyrastie nová štvrť. "Prinesie verejné priestory, ihriská, relax na nábreží, reštaurácie, kaviarne, shopping, bývanie a kancelárie. Hlavnú časť polyfunkčného projektu Eurovea 2 bude tvoriť rozšírenie nákupného centra, podzemná garáž, bytový dom na nábreží, dve administratívne budovy a obytná veža. Rozloha nákupného centra narastie na 84-tisíc štvorcových metrov, pribudne šesť kinosál, 487 bytov, 40 300 štvorcových metrov kancelárskej plochy a vyše 2 200 parkovacích miest. Druhá etapa nadviaže na vzhľad už existujúcej zástavby s pozvoľným zvyšovaním smerom k mostu Apollo," priblížila nám hovorkyňa J&T Real Estate Daniela Stričková s tým, že shopping mal byť dokončený v roku 2020.

FOTOGALEŔIA (Eurovea 2):

Dominantou bude aj Klingerka

​Ďalšou výškovou budovou z dielne developera J&T Real Estate v tejto lokalite je Klingerka. Vyrastie na území bývalej priemyselnej oblasti pri Prístavnej ulici. Rezidenčný projekt už disponuje právoplatným územným rozhodnutím a v júni sa začalo s prípravnými prácami. Tie sa budú v nadchádzajúcich mesiacoch zameriavať najmä na dôkladné vyčistenie územia. 

Klingerka je navrhnutá ako koncept dvoch budov – bytovej veže a administratívneho objektu, ktoré prepája parkovací dom s 580 parkovacími miestami a ďalších približne 100 parkovacích státí je umiestnených na teréne. Dominantou Klingerky bude 35-poschodová rezidenčná veža s výškou 115 metrov, ktorá sa stane v čase realizácie najvyššou obytnou budovou na Slovensku.

Veľká časť pozemku je určená pre verejný park s rozlohou 4000 štvorcových metrov, ktorý má ambíciu byť centrálnym verejným priestorom celej zóny (vymedzenej ulicami Košická, Mlynské Nivy, Votrubova, Prístavná). 

FOTOGALÉRIA (Klingerka):

​Do výšky budovy porastú aj v zóne Nové Nivy

Neďaleko od Eurovea 2 a Klingerky už budujú ďalší projekt - zónu developera HB Reavis Nové Nivy, v rámci ktorej môžeme rátať s tromi výškovými budovami. Menšiu vežu Twin  City Tower na rohu Karadžičovej a ulice Mlynské nivy vidíme stáť už dnes, dokončia ju na jeseň. Bude mať 22 poschodí a výšku 89 metrov. Obloženie tejto kancelárskej budovy má evokovať meď a odrážať dedičstvo bývalej  industriálnej zóny a továrne na  káble. Druhou výškovou budovou Nových Nív sa stane Nivy Tower (125 metrov), pričom posledné dostupné podlažie s vyhliadkovou reštauráciou bude na najvyššom 29. poschodí. Veža  sa  bude  nachádzať na  rohu  Svätoplukovej  a  Mlynských  nív  a podľa developera pôjde o najvyššiu kancelársku budovu na Slovensku. Jej dokončenie je naplánované na rok 2019.

Ten istý developer ráta  aj s výstavbou tretej výškovej budovy, ide o multifunkčný projekt Mlynské nivy Košická, ktorý má vyrásť, v závislosti od povolení, v rokoch 2020 až 2023 práve pri križovatke ulíc Mlynské nivy a Košická. Plánovaná odhadovaná výška veže je podľa návrhu architektov približne 127 metrov.

FOTOGALÉRIA:

Ďalších šesť výškových vežiakov

To však nie je všetko. Prakticky v tej istej lokalite, konkrétne medzi ulicami Landererova, Karadžičova a Mlynské nivy už naberá konkrétne kontúry  Sky Park z dielne Penta Real Estate. Po dokončení pôjde o štyri rezidenčné a dve administratívne budovy. "V prvej fáze je plánovaná výstavba troch tridsaťposchodových rezidenčných veží vysokých 105 metrov, ktoré ponúknu viac ako 700 bytov, 1 100 nových parkovacích miest v podzemí projektu a 2 000 štvorcových metrov plôch určených pre občiansku vybavenosť. Po získaní stavebných povolení bola prvá fáza projektu oficiálne spustená začiatkom decembra 2016. Dokončenie prvej fázy sa predpokladá koncom roka 2019. Súčasťou rezidenčnej časti projektu bude aj štvrtá veža s rovnakými parametrami ako predošlé tri. Jej výstavba sa začne po získaní všetkých povolení," informoval nás PR špecialista pracujúci pre Pentu Gabriel Tóth.

Súčasťou projektu sú aj dve administratívne budovy. V máji 2018 sa už začala výstavba prvej z nich - Sky Park Offices. Začiatok výstavby druhej veže vysokej 119 metrov závisí od dátumu získania stavebných povolení.

FOTOGALÉRIA:

Prehľad budúcich výškových budov v lokalite:

Stavba Účel Výška v metroch
Eurovea 2 (veža) Byty    168
Mlynské nivy Košická Administratíva    127 (zatiaľ odhad)
Nivy Tower Administratíva    125
Sky Park Offices (2 veže) Administratíva    119
Klingerka Byty    115
Sky Park (4 rezidenčné veže) Byty    105
Twin City Tower Administratíva     89

​(ms)

 

Páčil sa vám článok?