Na Zimnom štadióne odhalili trofej, ktorú dvihne majster sveta v hokeji nad hlavu

12.3.2019
0
Marián Hossa a Patrik Eliáš

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Už o necelé dva mesiace štartujú v Bratislave a v Košiciach majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Pri tejto príležitosti dnes naobed na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sponzor zvýraznil svoje nové prepojenie s týmto hokejovým sviatkom, ktoré spolu so zväzom Slovenského zväzu ľadového hokeja organizuje Medzinárodná hokejová federácia (IIHF).

Ambasádormi majstrovstiev sveta 2019 na Slovensku budú Slovák Marián Hossa a Čech Patrik Eliáš (na úvodnej fotografii), ktorí spolu dokopy päťkrát vyhrali najslávnejšiu hokejovú trofej na svete, Stanleyho pohár. Bývalí vynikajúci útočníci prijali ponuku od oficiálneho sponzora MS spoločnosti Coca-Cola a pomôžu spropagovať svetový šampionát, ktorý sa uskutoční 10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach.

Obidvaja majú najlepšie hráčske roky za sebou, čo to pre nich znamená, že budú vystupovať v úlohe ambasádorov MS? ,,Veľmi ma to teší a som poctený, že som jedným z ambasádorov šampionátu. Spolu s Patrikom sme sa veľmi dobre zabavili pri nakrúcaní rôznych klipov. Už od ranného veku som pozorne sledoval MS, v minulosti som fandil Fínom a mojim obľúbeným hráčom bol švédsky  útočník Mats Sundin. V roku 2011 sme sa s chlapcami z NHL veľmi tešili na MS, preto ma až tak nemrzelo, keď sme s klubom vypadli v play off. Očakávania nás hráčov i verejnosti boli obrovské. Žiaľ, vypálilo to úplne ináč, ako sme chceli a ako to od nás čakala široká športová verejnosť. Mali sme zrejme zviazané ruky, možno sme boli až premotivovaní, každý veľmi chcel, napokon sa stal však presný opak toho, ako sme si to predstavovali. Veľmi nás to v šatni mrzelo. Rovnako aj vtedy, keď nám unikla medaila na MS 2004 v Česku a ZOH 2010 vo Vancouveri. Tentoraz si domáce MS užijem trochu z iného pohľadu," hovorí Marián Hossa, ktorý oficiálne ukončil hráčsku kariéru minulý rok. Venuje sa aj mimohokejovým aktivitám, spolu s bratom Marcelom založili neziskovú organizáciu Hoss Heroes podporujúcu znevýhodnené skupiny spoločnosti.   

Aj druhý ambasádor pre MS 2019 Patrik Eliáš sa už predstavil na svetovom šampionáte na Slovensku. V roku 2011 získal s reprezentáciou Česka bronzové medaily. ,,Mali sme vtedy na šampionáte fantastický tím. Všetci sme hrali v úžasnej forme, cítili sme podporu okrem českých aj slovenských fanúšikov. Žiaľ, v najnevhodnejšej chvíli sme prehrali a nepostúpili tak do finále. Aj tak však tento šampionát  vo mne zanechal výborný zážitok, bol jeden z najkrajších v mojej kariére,“ vraví bývalý dlhoročný útočník New Jersey, ktorý s Devils dvakrát vybojoval Stanleyho pohár. Na MS štartoval štyrikrát, v zbierke má dve bronzové medaily.

Na záver tlačovej besedy v Bratislave takisto slávnostne odhalili trofej pre majstra sveta, ktorá k nám prišla zo Švajčiarska. Váži vyše 10 kilogramov a vysoká je 46 centimetrov.  Súčasnú IIHF Trophy nechala vyrobiť Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v roku 2000, ako prvý ju zdvihol nad hlavu Robert Reichel, kapitán českej reprezentácie, majstrov sveta z roku 2001.

Zdroj: Milina Strihovská

​Trofej zo striebra, ktorá však obsahuje aj zlaté časti, budú môcť na vlastné oči vidieť i slovenskí fanúšikovia. Oficiálny sponzor MS pripravuje IIHF Trophy Tour, v rámci ktorej jagavý pohár od 30. marca do 15. apríla zavíta do 15 miest na Slovensku, od Bratislavy až po Michalovce.

,,To je výborné, že teraz bude trofej putovať naprieč Slovenskom a je to skvelá príležitosť pre fanúšikov. Veľmi sa mi táto aktivita páči. Aj ja si túto trofej konečne aspoň raz zblízka pozriem," uviedol ešte  Marián Hossa. Rodák z Trenčína sa predstavil na ôsmich majstrovstvách sveta, ale medailu nikdy nezískal.

(mv)

Páčil sa vám článok?