Podvodník sa vydával za pracovníka banky. Neuveriteľné, čo žena po jeho inštrukciách urobila

27.1.2023
0

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Policajti vyšetrujú ďalší podvod, pri ktorom prišla obeť o tisíce eur. Došlo k nemu vo štvrtok (26.1.) v Bratislave.

"Poškodenú oznamovateľku kontaktoval „pracovník“ jednej z bánk, v ktorej mala vedený účet so slovami, že má predschválený úver. Postupoval veľmi dôveryhodne, nakoľko si u nej overil totožnosť aj s rodným číslom. Poškodená síce tvrdila, že nežiadala o žiadny úver, na čo jej podvodník odpovedal, že evidujú jej žiadosť v Košiciach. Podvodník sa tváril prekvapene, že tomu akosi nerozumie, že jej asi niekto ukradol identitu. Jeho následná rada znela, aby išla do banky, kde má požiadať o vyšší úver – čím zabráni, aby niekto iný mohol vybrať úver na jej meno s pôvodne žiadanou sumou," informovali bratislavskí policajti na sociálnej sieti.

Podvodník žene povedal, že jej otvorí zrkadlový účet, nakoľko kvôli ukradnutej identite bude jej pôvodný účet políciou zablokovaný. Žena išla do najbližšej pobočky svojej banky, vybrala v hotovosti 4000 eur a následne aj ďalších 3000 eur z nového úveru, o ktorý požiadala na mieste.

"Následne na to jej prišla správa cez aplikáciu whats app s inštrukciami o vložení všetkých peňazí na účet v crypto automate, ktorý sa nachádzal v rovnakom nákupnom centre ako banka, kde mala poškodená vedený účet. Celý čas to bolo ale poškodenej zvláštne, no podľahla tlakom podvodníka, ktorý ju donútil pod hrozbou vybratia vyššieho úveru niekým iným, kto ukradol jej identitu, vložiť peniaze cez QR kód do automatu. Rada na záver od podvodníka bola, že túto udalosť nemá hneď hlásiť banke, nakoľko v tom môže mať „prsty“ nejaký pracovník a mohlo by to zanechať stopu," dodali policajti.

(ms)

Páčil sa vám článok?