Nedeľný koncert: V Slovenskej filharmónii zaznie organový recitál Marka Vrábla

2.6.2023
0

Zdroj: Slovenská filharmónia

Páčil sa vám článok?

V nedeľu 4. júna sa v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie uskutoční záverečný organový recitál popredného slovenského interpreta Marka Vrábla, ktorý je od roku 2019 riaditeľom Cirkevné konzervatória v Bratislave. Koncert sa začne o 16.00.

Ako nás informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, Marek Vrábel zostavil program nedeľného recitálu z diel štyroch skladateľov. Francúzska organová škola (Louis Vierne, César Franck a Alexandre Guilmant) sa bude snúbiť s premiérou skladby slovenského autora Lukáša Borzíka. Koncert otvorí výber z diela 24 kusov vo voľnom štýle Louisa Vierneho, ktoré skladateľ komponoval v rokoch 1913 – 1914. Nasledovať bude premiéra diela Trúchlenie slovenského skladateľa Lukáša Borzíka. Skladba bola pôvodne skomponovaná pre klavír a v roku 2022 ju skladateľ upravil pre organ. Trúchlenie je kontempláciou nad stratou blízkeho. Lukáš Borzík ju venoval pamiatke Františka Tkáča.

Malú modlitbu pre organ vystrieda Fantázia A dur, FWV 35 Césara Francka, ktorá úzko súvisí so Svetovou výstavou v Paríži v roku 1878. Pri tejto príležitosti bol postavený nový organ v paláci Trocadéro. Palác počas výstavy slúžil ako obrovská koncertná sieň s kapacitou 5000 miest, v ktorej zaznelo 15 organových koncertov popredných francúzskych umelcov. César Franck tu uviedol svoje Tri kusy, z ktorých prvý predstavuje Fantázia A dur. Koncert ukončí Sonáta č. 1 d mol, op. 42 Alexandra Guilmanta, ktorý ju venoval belgickému kráľovi Leopoldovi II. V premiére zaznela v roku 1874. O štyri roky neskôr ju skladateľ upravil pre organ a orchester, čím vytvoril pôsobivý romantický koncert pre dané obsadenie.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?