Pre filatelistov: Na výstave Bratislavafila 2023 uvidíte aj svetové rarity

30.5.2023
0

Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Páčil sa vám článok?

Ako sme už informovali, priaznivci filatelie sa môžu tešiť na filatelistickú výstavu Bratislavafila 2023. Viac nám prezradila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Výstava sa bude konať od štvrtka 1. júna do nedele 4. júna v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2 (po novom Masarykovo námestie) v Bratislave, pozor, vstup bude z Múzejnej ulice. Pre verejnosť bude prístupná od piatka. Svoj stánok tu bude mať aj Slovenská pošta. Organizátorom výstavy je Zväz slovenských filatelistov, záštitu nad výstavou prevzalo Ministerstvo dopravy SR.

Výstava Bratislavafila 2023 je všeobecná národná filatelistická výstava I. a II. stupňa s medzinárodnou účasťou. Tento rok je venovaná 30. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky s cieľom spropagovať filateliu a rôzne zaujímavé témy aj medzi mládežou, rozvíjať filatelistickú kultúru, pripravená je prezentácia kreativity a inovácií pri spracovaní výstavných exponátov, na programe sú aj komentované prehliadky.

Ako pre Bratislavské noviny potvrdil predseda ZSF Pavol Lazar, súčasťou výstavy bude taktiež prezentácia viacerých svetových rarít, ako napríklad prvá poštová známka sveta z roku 1840, Modrý Maurícius (nie ten legendárny kus) z roku 1848, ale aj prvý poštový lístok sveta, použitý na pošte v Bratislave (Pozsony) v roku 1869 a mnohé ďalšie, na Slovensku vystavené vôbec poprvýkrát.

(ms)

Páčil sa vám článok?