SND: Koncert Čarovné noci v opere predstaví raritné diela

18.5.2022

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

Slovenské národné divadlo (SND) pozýva v piatok (20. 5.) na koncert Čarovné noci v opere. V hviezdnom speváckom obsadení na ňom zaznejú raritné vokálne diela českého skladateľa Bohuslava Martinů, Francúza Camilla Saint-Saënsa a Taliana Ruggera Leoncavalla.

Od Bohuslava Martinů sú na programe piesne pod názvom Kouzelné noci, ktoré skomponoval v roku 1918, inšpiroval sa čínskou poéziou zo zbierky Hansa Bethgeho. Parížan Camille Saint-Saëns, virtuóz v hre na klavíri i organe, komponoval od útleho veku. "Bol mimoriadne nadaný na jazyky, prekladal z latinčiny, vynikal v matematike, zaujímal sa o geológiu i astronómiu, bol organizátorom hudobného života," približuje tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková skladateľa, ktorý precestoval svet, realizoval 179 ciest do 27 krajín. K skomponovaniu piesňového cyklu Perzská noc ho inšpirovala zbierka básní Armanda Renauda. "V roku 1892 vyšla tlačou orchestrálna verzia jeho nádhernej Perzskej noci (La Nuit Persane), ďalšie z raritných diel, ktoré zaznie na koncerte," dodala.

Aj Neapolčan Ruggero Leoncavallo patril medzi skladateľov, ktorých zlákal Paríž a bola mu blízka literatúra. "V Paríži ho inšpirovali romantici, konkrétne Alfred de Musset a jeho Májová noc (La Nuit de Mai), aby skomponoval rovnomennú symfonickú báseň," opisuje Pažítková genézu diela, ktoré uvádzal aj taliansky tenorista Enrico Caruso, zaznamenal ho i Plácido Domingo.

Sólistami koncertu v Opere SND budú v Prahe žijúca, slovenská sopranistka Simona Šaturová, česká mezzosopranistka Monika Jägerová, známa aj zo zahraničných, najmä nemeckých scén, mexický tenorista Luis Chapa a mladý talentovaný český tenorista Daniel Matoušek. "Ako Hlas sa na koncerte bude prihovárať Božidara Turzonovová," dodáva SND ku koncertu, na ktorom účinkuje orchester a zbor Opery SND, pod vedením zbormajsterky Zuzany Kadlčíkovej, dirigentskú taktovku počas večer bude mať v rukách Robert Jindra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?