Výstavy a programy SNG v roku 2021 spoznalo takmer 62.000 návštevníkov

27.1.2022

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Fyzickú návštevnosť Slovenskej národnej galérie (SNG) pre pandemické opatrenia aj vlani značne doplnila "návštevnosť" online programov a digitálneho obsahu.

Dokazuje to nárast sledovateľov a ich pozitívne reakcie na sociálnych sieťach. "Webstránku SNG navštívilo 146.000 ľudí, teda o 12.000 viac ako v roku 2020. Návštevnosť Webu umenia dosiahla číslo 254.276," informovali zástupcovia galérie na štvrtkovej tlačovej konferencii.

V roku 2021 bola celková návštevnosť výstav a expozícií, výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských programov v SNG Bratislava, spolu s vysunutými pracoviskami vo Zvolene, Ružomberku, Strážkach a Pezinku, 61.977 návštevníkov. "Turizmus a letná sezóna praje návštevnosti našich objektov, ako je Zvolenský zámok, prípadne kaštieľ Strážky, ktoré majú počas letnej sezóny veľmi vysokú návštevnosť. V Bratislave tiež najmä v letných mesiacoch návštevnosť stúpla, ale museli sme veľa pracovať aj s online programami, ktoré sme poskytovali, a tie nám vo fyzickom priestore chýbali," povedala pre TASR riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie SNG Bohdana Hromádková. Expozície a výstavy v bratislavskom Esterházyho paláci videlo vlani 16.053 záujemcov. Spolu so živými kultúrno-spoločenskými a výchovno-vzdelávacími programami bola celková návštevnosť SNG v hlavnom meste 17.954 ľudí.

Galéria tiež predstavila plány a novinky na rok 2022. V prvom štvrťroku budú návštevníkom k dispozícií už prebiehajúce výstavy 7x7. Sedem slobodných úvah o umení a Motýľa nekúpiš. Po ich skončení pripraví SNG na treťom poschodí Esterházyho paláca posledný výstavný projekt s pracovným názvom FAQ SNG. Chce ním odprezentovať vyše 70 rokov sústredeného úsilia o funkčný areál povojnovej erbovej inštitúcie. Ambíciou galérie je "vyvetrať archívy, zbierky, fotodokumentácie, pripomenúť legendy, ale aj klebety a predovšetkým fakty a okolnosti, ktoré stáli za mnohými rozhodnutiami".

"Chceme optikou SNG spracovať rôzne témy kontextu kultúrnej politiky, zamyslieť sa nad financovaním kultúry, možno nad témou ekológie. Muzeálny svet tiež k tomu prispieva, generuje a produkuje veľa materiálu, chceme ukázať, ako sa takýto mobiliár dá ďalej recyklovať," vysvetlila Hromádková k projektu, ktorý má obsahovať aj tému hľadania identity SNG.

V jej bratislavských priestoroch sú návštevníkom stále prístupné experimentálne expozície na prvom poschodí Esterházyho paláca – Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov, Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom a Archív Júliusa Kollera a do polovice apríla aj edukačný tematický priestor s praktickými inštaláciami Aktívna zóna – obraz, priestor, perspektíva. V máji v galérii tradične vystavia finálové a víťazné projekty siedmeho ročníka medzinárodnej študentskej umeleckej súťaže Máš umelecké črevo?

(TASR) 

Páčil sa vám článok?