VIDEO Sviatok pre milovníkov klasického jazzu: Fats Jazz Band predstavil nový videoklip i album

5.10.2021
0

Zdroj: Jana Dekánková

Páčil sa vám článok?

Špičkový slovenský swingový orchester Fats Jazz Band, ktorý precestoval celú Európu a účinkoval na najvýznamnejších jazzových festivaloch, oslavuje 10. výročie. Ako darček dopriala táto bratislavská hudobná formácia svojim fanúšikom aj nový videoklip, ktorý uzrel svetlo sveta len včera.

Orchester je známy svojou vytrvalosťou prinášať na slovenské a zahraničné pódiá hudbu 20. až 40. rokov v jej autentickej podobe. Preto hrá kapela na historických dobových hudobných nástrojoch, ktoré nie je vôbec ľahké ani získať ani opraviť do takej podoby, aby sa na nich dalo hrať. Páni si dávajú na mieru šiť obleky podľa dobových strihov a dáma zbiera originálne prvorepublikové večerné róby. Aj v interpretácii čo najvernejšie sprostredkujú dobové frázovanie, zvuk či farbu nástrojov i hlasov spevákov. Za výsledkom cítiť roky detailného štúdia starých nahrávok a historických súvislostí, ktoré hudbu ovplyvňovali.

Orchester počas nútenej pracovnej pauzy pre lock-down nelenil a v Dome kultúry v Modre nahral v poradí svoj siedmy album The World Is Waiting For The Sunrise: „Nemožnosť naživo koncertovať na nás nevplývala vôbec dobre, tak sme sa museli do niečoho pustiť. Nahrávanie tohto albumu bolo pre nás veľkým svetlým bodom uprostred dosť depresívneho obdobia, akousi predzvesťou, že čoskoro opäť vyjde slnko a budeme môcť zase hrať pre ľudí hudbu, ktorú milujeme. Sme nesmierne vďační oddeleniu kultúry Mesta Modra, ktoré nám vyšlo v ústrety. Ich prekrásny kultúrny dom zo začiatku 50. rokov nám akusticky dokonale vyhovoval“, povedal kapelník Ladislav Fančovič.

FOTOGALÉRIA:

Keďže je album vydaný k 10. výročiu orchestra, hudobníci na ňom ukázali všetok svoj „arzenál“: „Do kulturáku sme priniesli aj basový saxofón, čembalo či náš úžasný Hammond organ z roku 1943 aj s originálnym reproduktorom. Málokto na Slovensku môže niekedy počuť, ako sa hrá hot-jazz alebo swing na čembale, ale to už skúšali nadšenci v USA takmer pred sto rokmi. V skladbe Summit Ridge Drive je čembalo použité namiesto klavíra a Nineteen Ways Of Playing A Chorus je sólovou ukážkou šialene bláznivého boogie-woogie na čembale. Hammond organ sme zase použili v skladbách The Moon Is Low a The Jitterbug Waltz z repertoáru veľkého jazzmana, klaviristu a organistu Thomasa „Fats„ Wallera“, dodal Fančovič.

Na albume sa nachádza 25 transkripcií dobových nahrávok z rokov 1920 až 1956 a to amerických, anglických, českých aj slovenských. Sedem hudobníkov, z ktorých je na albume každý aj sólistom a dvaja speváci, ktorí dokonale interpretujú dobový spôsob spievania, doplnil rad hostí v troch bigbandových aranžmánoch. Obsiažny booklet sa venuje 10-ročnej histórii telesa ako aj zaujímavým detailom niektorých skladieb na albume. Nahrávanie prebiehalo tiež v dobových intenciách – bez použitia akýchkoľvek overdubbingov, dolaďovaní či „dokrášľovacej“ postprodukcie. Orchester aj so spevákmi nahrávali všetci spolu a keď sa niekto pomýlil, museli celú pieseň zopakovať. Za skvelou nahrávkou a zvukom stoja Rostislav a Martin Pavlíkovci z Pavlík Records.

Orchester k albumu nedávno nakrútil aj nový videoklip, ako inak – dobový. Vybrali si naň pieseň Darktown Strutters’ Ball, ktorú spieva šarmantný Matúš Uhliarik a vymysleli k nemu vtipný príbeh. „Dlho sme hľadali miesto, ktoré by sa na natočenie videoklipu hodilo. Potrebovali sme prvorepublikový priestor s klavírom a ten sme našli v Múzeu Jána Cikkera v Bratislave, kde uchovávajú prekrásny originálny interiér vily z roku 1947 od architektov Eugena Kramára a Štefana Lukačoviča v pôvodnom stave. Taktiež dobovo obliecť takmer 30 ľudí do komparzu nebolo jednoduché a v tomto nám pomohla priateľka z Lednice na Morave, Marie Létalová, so svojou zbierkou originálnych dobových šiat, ale tiež množstvo priateľov, ktorí sa vintage obliekajú bežne a majú originálne kúsky v skriniach. Takže odevy, ktoré vo videoklipe uvidíte, sú z veľkej väčšiny originály z 30. rokov“, priblížila speváčka La Jana Dekánková.
O vizuálnu stránku klipu sa postarala produkčná spoločnosť Fart studio a zohratá dvojica Anton Faraonov (réžia) a Július Karaffa (kamera).

VIDEO: S akými tajomstvami sú spojené najstaršie bratislavské klipy speváka Petra Nagya?

Spevák Peter Nagy sa narodil v Prešove, ale už v roku 1981 absolvoval svoj prvé vystúpenie v Bratislave, o čom písal napríklad aj vtedajší Večerník. V ten istý rok ho pozvali ako hudobného hosťa aj do relácie Televízny klub mladých a o pár mesiacov už bol taký populárny, že nakrúcal vlastné videoklipy. Tie prvé, čo vznikli sú späté nielen s Bratislavou, ale aj istou krásnou dievčinou...

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?