Na piatkovom koncerte filharmónie zaznejú diela Ludwiga van Beethovena

28.4.2021

Zdroj: Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

Diela Ludwiga van Beethovena – predohra k baletu Prometeove stvorenia a jediné skladateľovo oratórium Kristus na Olivovej hore zaznejú v piatok 30. apríla na online koncerte Slovenskej filharmónie (SF).

Na pódiu Koncertnej siene sa opäť stretnú SF, Slovenský filharmonický zbor pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa a traja sólisti – Mariana Sajko, soprán, Pavol Bršlík, tenor, a Peter Mikuláš, bas. Priamy prenos koncertu odvysielajú o 19.00 h na stream.filharmonia.sk. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert Beethovenových diel v naštudovaní Rastislava Štúra otvorí predohra k baletu op. 43 Prometeove stvorenia. "Celovečerný balet skomponoval skladateľ v roku 1801, medzi prvými dvoma symfóniami, pre potreby viedenského dvorného divadla," priblížila Tolstova. Oratórium pre sóla, zbor a orchester op. 85 Kristus na Olivovej hore (Christus am Ölberge) z roku 1803 podľa jej slov nepatrí k notoricky uvádzaným opusom Beethovena.

"Takmer hodinové oratórium opisuje posledné udalosti Kristovho života, ale tiež vypovedá o mukách skladateľa. Je prvým väčším dielom, ktorým sa Beethoven zaoberal krátko po návrate z Heiligenstadtu pri Viedni v roku 1802, kde prežíval obdobie plné zúfalstva," dodala s tým, že tragické svedectvo o svojom duševnom rozpoložení spôsobenom problémami so sluchom podal skladateľ v dokumente známom ako "heiligenstadtský testament".

Program koncertu presunuli pre nepriaznivú pandemickú situáciu z Veľkonočných koncertov 2020 a 2021 na posledný aprílový piatok. "Zaznie v priamom prenose z Koncertnej siene SF s veľkým aparátom umelcov," uzavrela Tolstova.

(TASR)

Páčil sa vám článok?