Slovenská filharmónia pokračuje v uvádzaní online koncertov bez publika

6.4.2021
Slovenská filharmónia začína dvojicou koncertov 64. sezónu - Reduta
Páčil sa vám článok?

Slovenská filharmónia (SF) pokračuje v uvádzaní online koncertov bez publika. V piatok 9. apríla uvedie diela dvoch velikánov hudobného klasicizmu Josepha Haydna a Ludwiga van Beethovena v naštudovaní dirigenta Petra Valentoviča. Priamy prenos koncertu môžu záujemcovia sledovať na stream.filharmonia.sk o 19.00 h.

Na úvod koncertu zaznie Beethovenova predohra Coriolan op. 62, inšpirovaná hrou rakúskeho dramatika Heinricha Josepha von Collina, ktorý čerpal námet od Shakespeara. "Vznik diela spadá do obdobia prác nad 5. symfóniou c mol. Nasledovať bude Symfónia č. 60 C dur 'Il distratto', Hob. I:60 Josepha Haydna, ktorá vznikla zo scénickej hudby k hre Le Distrait od Jeana-Francoisa Regnarda," priblížila tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova. Dodala, že scénická podoba diela bola uvedená na divadelnej scéne v letnom sídle kniežaťa Mikuláša Esterházyho v Eszterháze, pre ktorého Haydn pracoval: "Po jej úspešnom uvedení ju Haydn prepracoval do podoby symfónie. Dokončil ju v roku 1775."

Záver programu bude patriť opäť Beethovenovi a jeho menej hranej druhej symfónii. Symfónia č. 2 D dur, op. 36 pochádza z raného obdobia skladateľovej tvorby. "Komponoval ju v rokoch 1801 až 1802 počas liečebného pobytu vo viedenskej štvrti Heiligenstadt (1802), kde sa zmieril s myšlienkou, že stráca sluch," poznamenala k dielu, ktoré odpremiérovali vo viedenskom Theater an der Wien v roku 1803. Beethoven druhú symfóniu venoval svojmu mecénovi kniežaťu Lichnovskému. Po úvodnom aprílovom symfonickom koncerte SF s Valentovičom figuruje ďalej v programe online koncert Slovenského komorného orchestra (11. 4.) a koncerty so šéfdirigentom Danielom Raiskinom (16. a 23. 4.).

(TASR)

Páčil sa vám článok?