Vo veku 58 rokov zomrel hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg Peter Martinček

14.2.2021

Zdroj: FB P.M.

Páčil sa vám článok?

Vo veku 58 rokov zomrel v noci na nedeľu hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg Peter Martinček. Na sociálnej sieti to oznámil jeho syn Matej Martinček.

"Drahí fanúšikovia môjho otca, vynikajúceho skladateľa a ešte lepšieho otca Petra Martinčeka. Mám pre vás ako jeho syn (Matej) veľmi smutnú správu. Dnes v noci nás opustil môj otec a váš milovaný skladateľ. Mal vás rád veľmi rád a verte, že jeho hudba, ktorú vytvoril zostane navždy v našich srdciach, pretože to bolo to prečo žil, aby ňou rozdával emócie, radosť a lásku. Zbohom navždy pán skladateľ . Všetci sme ťa mali veľmi radi," napísal na sociálnu sieť mladý Martinček. 

Zdroj: FB P.M.

Ako skladateľ bol známy doma aj vo svete svojou bohatou vokálnou tvorbou. Podľa osobnej webovej stránky autora známe sú jeho diela Seltsame Lieder, Tvár pri tvári, Žalmové pisne, Ave Maria i opery Memento, Revelation of St. John. "Martinčekova hudba sa dnes hrá po celom svete. Jeho skladby odzneli vo viac ako tisíc profesionálnych komorných, orchestrálnych a televíznych predvedeniach," uvádza sa na stránke. Od roku 1987 bol pedagógom na konzervatóriu v Bratislave, určitý čas prednášal aj na Vysokej škole múzických umení (1992 - 1997). Peter Martinček „van Grob“ bol členom domácich aj medzinárodných skladateľských porôt. Bol členom výboru Spolku slovenských skladateľov. Patrí ku zakladateľom Slovenskej komory učiteľov a bol aj jej riaditeľom pre Bratislavský kraj.

(TASR, ars)

Páčil sa vám článok?