Cultusu Ružinov znížili rozpočet na prevádzku. Na jeho podporu vznikla petícia, podpísal ju aj Jožo Ráž

14.2.2018
Porušoval sa v ružinovskom kultúrnom stredisku zákon? - Cultus
Páčil sa vám článok?

Ružinovskí poslanci miestneho zastupiteľstva rozhodli o znížení rozpočtu na prevádzku Cultusu Ružinov o 250.000 eur. Zástupcovia Cultusu tak vyhlásili petíciu, ktorej cieľom je zachovať jeho pôvodný rozpočet, aby naďalej mohol aspoň v rovnakom rozsahu podporovať kultúrne a vzdelávacie aktivity pre občanov.

Podľa vyjadrení zástupcov Cultusu sa nebude môcť pokračovať v postupnej revitalizácii kultúrnych domov a reálne tak hrozí ich zatvorenie a prepúšťanie zamestnancov. Dotkne sa to tanečných, speváckych súborov, záujmových krúžkov, športových klubov, seniorských centier a občianskych združení pôsobiacich v Ružinove.

Podľa vyjadrenia mestského poslanca  za Ružinov Jána Buocika treba za tým hľadať aj iné, hlbšie dôvody. „Vnímam to tak, že ružinovskí poslanci pravdepodobne reagovali na to, že Cultus v minulosti nehospodárne nakladal so svojimi peniazmi, pani riaditeľka si za tie peniaze kúpila drahé auto pre svoje použitie. V predchádzajúcom období bola tiež vykonaná kontrola miestneho kontrolóra, ktorá zistila 32 pochybení zákona.“

Ako ďalej dodal: „aj túto petíciu sponzoruje na sociálnej sieti Cultus a z akých peňazí to sponzoruje, je tiež otázkou na zamyslenie. Nie je to súkromná aktivita. Aktivity obecnej firmy a tiež spôsob, ako sú nominovaní členovia predstavenstva, prechádzajú hlasovaním v zastupiteľstve. Po výsledkoch kontroly kontrolóra bolo dvakrát prijaté uznesenie ružinovských poslancov, aby starosta predložil návrh na odvolanie súčasného predstavenstva Cultusu. Starosta ani raz tento návrh nepredložil.“

Petíciu krátko po spustení podpísalo viac ako 1 000 obyvateľov. Podporili ju aj Jožo Ráž, herečka Zuzana Tlučková, spevák Robo Grigorov, tanečník Fredy Ayisi či operný spevák Miroslav Dvorský.

Petíciu môžete podpísať osobne v Dome kultúry Ružinov

(nikicuki)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie