Do metropoly Slovenska mieri ďalšia hviezda severoamerického nezávislého filmu

15.9.2017
0

Zdroj: bratislavaiff.sk

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný filmový festival Bratislava navštívi ďalšia hviezda severoamerického nezávislého filmu. Po americkom filmárovi Alexovi Rossovi Perrym príde svoju profilovú sekciu osobne uviesť Kanaďan Denis Côté.

Oceňovaný režisér sa o svoje názory podelí s návštevníkmi 19. ročníka MFF Bratislava aj na samostatnom masterclasse. Tvorba 43-ročného kanadského režiséra, bývalého filmového kritika s vytetovanými zábermi z Ejzenštejnových Desiatich dní, ktoré otriasli svetom na chrbte, potvrdzuje snahu bratislavského festivalu pátrať po neprebádaných kútoch kinematografie a súčasne autoroch s osobitým rukopisom. Denis Côté však zároveň patrí medzi úzku festivalovú smotánku, ktorá pravidelne boduje na významných filmových podujatiach, v jeho prípade sú to najmä festivaly v Berlíne a Locarne. Pre jeho tvorbu je charakteristické prelínanie fikčných a dokumentárnych postupov, čo reflektuje aj festivalový výber, pozostávajúci z dvoch hraných a dvoch dokumentárnych filmov. V nich sa často stretáva absurdita, mysteriózno či lyrizmus s verizmom.

Vrcholom celej sekcie bude špeciálne uvedenie Côtého najnovšej dokumentárnej snímky Tvoja koža, taká jemná, ktorá mala tento rok premiéru v súťažnej sekcii na festivale v Locarne. Najstarším filmom vo výbere je Všetko, čo ona chce (2008), psychologická štúdia zraniteľnej mladej ženy žijúcej na mieste, kde sa zastavil čas. Coraline žije len s trápiacim sa otcom, vyhľadáva samotu a rozpráva len zriedkavo. Kvôli absencii financií i akýchkoľvek iných možností je samotným otcom nútená k prostitúcii, prostredníctvom nej sa stretáva so svetom gangstrov. Za túto pomalú, čiernobielu snímku, ktorú pred rokmi uviedol aj bratislavský festival, získal Côté v Locarne Strieborného leoparda za najlepšiu réžiu.

Festivalový úspech zopakoval s filmom Curling (2010), ktorý pokračuje v línii predchádzajúcej snímky. Režisér opätovne sleduje zložitý vzťah medzi otcom a dcérou a rovnako využíva dlhšie statické zábery a voľné tempo. Popritom však do príbehu zapája rôzne bizarné prvky. Príbeh sleduje malý, do seba uzavretý svet Jean-Francoisa a jeho snahu izolovať svoju dcéru od okolitej spoločnosti. Tieto vzťahy a postupy dopĺňa ľadová kanadská príroda i ústredný curling.

Côtého dokumentárnu tvorbu zastupujú Beštiár (2012) a spomínaná najnovšia snímka Tvoja koža, taká jemná, v ktorej nazrel do sveta kulturistiky. Film opäť obsahuje prvky absurdity aj poézie a odhaľuje odvekú ľudskú túžbu po dokonalosti.

MFF Bratislava 2017 sa uskutoční od 9. do 16. novembra v bratislavských mestských kinách a kluboch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie