Stredoškoláci sa môžu vďaka projektu UK v Bratislave stať forenznými genetikmi

28.2.2017
0
Stredoškoláci sa môžu vďaka projektu uk v bratislave stať forenznými genetikmi - PrF_UK-22-11-10
Páčil sa vám článok?

Analyzovanie vzorky DNA odobranej z miesta činu, porovnanie získaného profilu páchateľa s profilmi piatich podozrivých a identifikácia vinníka. Takto vyzerá experiment, počas ktorého sa zo stredoškolákov aspoň na chvíľu stávajú vyšetrovatelia závažného trestného činu – forenzní genetici. Priamo v priestoroch stredných škôl im to umožňuje projekt Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Genetika na kolesách.

Projekt Genetika na kolesách, ktorý realizujú vedci i doktorandi Katedry genetiky Prírodovedeckej fakulty UK, vznikol v minulom roku ako súčasť projektu KEGA. Môžu sa doň prihlásiť stredné školy formou krátkej videopozvánky. Do prvého kola sa prihlásilo 30 škôl, z ktorých bolo vybraných osem. „Už v minulosti sme na katedre realizovali projekty, v rámci ktorých prichádzali do našich laboratórií stredoškoláci z celého Slovenska. Nikdy sme však nedokázali uspokojiť záujem všetkých študentov. Preto sme sa rozhodli vybrať sa priamo za nimi s naším mobilným laboratóriom," uviedla iniciátorka projektu Andrea Ševčovičová.

Od októbra 2016 s praktickými cvičeniami navštívili štyri stredné školy na Slovensku – v Komárne, Vranove nad Topľou, Humennom a Prešove. Na Gymnáziu v Gelnici boli prednášať a študenti Spojenej školy na Tilgnerovej v Bratislave prišli k vedcom a doktorandom priamo na fakultu.  Genetika na kolesách tak doteraz absolvovala zhruba 1350 km a laboratórne cvičenie si vyskúšalo 129 študentov. Sprievodnou aktivitou projektu sú aj workshopy pre učiteľov biológie o nových trendoch vo výučbe genetiky, na ktorých sa zúčastnilo 26 pedagógov.  Forenzný experiment, ktorý si genetici UK pripravili pre stredoškolákov, trvá dve vyučovacie hodiny.

„Musím študentov pochváliť, pretože doteraz sa na všetkých školách podarilo páchateľa odhaliť," podotkla Ševčovičová. Pre študentov, ktorých tieto cvičenia zaujmú, budú pracovníci katedry genetiky organizovať počas letných prázdnin týždňové letné sústredenie v laboratóriách katedry. Počas neho si budú môcť vyskúšať aj náročnejšie metódy experimentálnej činnosti či prácu so špičkovými prístrojmi.

(TASR, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?