Čo obdivuje Adela Banášová na svojej mame - výtvarníčke Márii?

30.11.2016
0
Čo obdivuje adela banášová na svojej mame - výtvarníčke márii? - Adela Maria Banasova
Páčil sa vám článok?

Keramické plastiky z dielne Márie Banášovej môžu obdivovať návštevníci Strediska kultúry Bratislava Nové Mesto na Vajnorskej 21. Výstava s názvom „Klop a bude ti otvorené“ prezentuje zhruba 30 diel výtvarníčky, ktoré vznikli v priebehu posledných troch - štyroch rokov. A na akcii nechýbala ani jej mladšia dcéra – moderátorka Adela Banášová, ktorá mame zložila veľkú poklonu!

Diela Márie Banášovej sa do Bratislavy vrátili po ich premiére v Galérii Michalský dvor a uvedení v Tatranskej galérii v Poprade. „Venujem sa životnému prostrediu, zaujíma ma vzťah človeka k prírode, medziľudské vzťahy," povedala na vernisáži autorka. Kľúčovým prvkom jej tvorby je okrem jemnej irónie a humoru najmä dejovosť. Banášovej diela - svieže kompozície, torzá postáv i celé figúry, oslovujú gestami, pózami, majú schopnosť naznačovať, v symboloch rozprávajú príbeh, aj o tom, že pre pôžitky ničíme prírodu. Pozorné oko diváka môže v soche Muž identifikovať príbeh zaslepeného chlapa, ktorému sedí na očiach žena či v diele s názvom Vo vlastnej šťave rozpoznať ľud, ktorý si vždy zvolí niekoho. Autorka v svojej tvorbe nezaprie povestný „banášovský“ humor. Verejnosti predstavuje aj vlastnú teóriu relativity v podobe jedinca s rohami a čajovou súpravou v rukách. „Pre čerta je pokušením čaj,“ smeje sa manželka spisovateľa Jozefa Banáša, ktorá vo svojich prácach poukazuje na ľudské predsudky, postoj k zvieratám, súžitie s prírodou.

Jej diela nevznikajú pri hrnčiarskom kruhu. Pracuje s kameninou, ktorá sa páli na 1200 stupňov. „A glazujem, oxidujem, používam keramické farby alebo zlato, aby som ním naznačila materializmus, ktorý žijeme,“ priblížila svoju hravú, veselú i múdru tvorbu, ktorú v ostatných rokoch spestrila aj o latinské citáty. Jeden z nich hovorí Láska všetko prekoná, ďalší pritiahne pozornosť slovami - Ľud chce byť klamaný. „Pôsobí to nadčasovo, platilo to pred 2000 rokmi, platí to aj teraz, poznamenáva s úsmevom autorka, držiteľka ocenenia Zlatý gunár, ktoré získala na Kremnických gagoch v roku 2008.

„Maminu prácu vnímam ako príjemnú symbiózu umeleckej kvality s obsahovou, to znamená, že vždy sú tam nejaké myšlienky, nejaký fór, niečo, čo tá socha hovorí aj iné, okrem toho z čoho je a ako pekne je urobená," zložila poklonu svojej mame moderátorka Adela Banášová, ktorú na výstave v Stredisku kultúry na Vajnorskej oslovila najmä vizuálne aj obsahovo zaujímavá socha s názvom Dvojhlasne: „Okrem toho, že je krásna a má takú nežnú energiu, je pre mňa až dojemná v tom, ako by mal človek dvojhlasne, ale súzvučne znieť s prírodou, a že to tak úplne nie je."

Mária Banášová vystavuje tiež úžitkovo-dekoratívne predmety - misy, vázy a vtipné fľašky zobrazujúce závislosti. „Už keď som niekedy unavená, toto je môj relax, modelujem, priznáva umelkyňa, ktorá vstúpila na slovenskú výtvarnú scénu koncom 80. rokov. V priebehu 90. rokov sa predstavila na autorských výstavách na Slovensku, ale najmä v zahraničí, v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Bulharsku i Rumunsku. Väčšina jej diel opustila ateliér a našla svojich obdivovateľov, napriek tomu sa výtvarníčka umelecky na dlhší čas odmlčala. „Pretože moja staršia dcéra Mária chcela čajovňu, tak sme ju urobili v mojom ateliéri a ja som sa stiahla do kúta. Dcéra si to potom rozmyslela, ale čajovňa bola hotová. Povedala som si, budem ju prevádzkovať a popritom modelovať. Nedalo sa. Zhltlo to celého človeka," objasnila svoju umeleckú odmlku. Dnes má už chýrna čajovňa prívlastok bývalá a Mária Banášová opäť tvorí v jej priestoroch, v obnovenej dielni v rodinnom dome v bratislavskom Líščom údolí. Výstava je prístupná do 10. decembra v pracovných dňoch od 14.00 do 18.00 h. a cez víkend v rámci podujatí, ktoré sa tu konajú.

(TASR, foto amb)

Páčil sa vám článok?