Úplná novinka. Dnes poprvýkrát Festival rozvodových filmov

14.11.2016
0
Rozvody - rozvod film
Páčil sa vám článok?

Desiatku domácich i zahraničných filmov s témami osobná starostlivosť o dieťa obidvoma rodičmi a syndróm zavrhnutého rodiča premietne Festival rozvodových filmov.

 Medzinárodné podujatie s názvom Rozvod, deti a my sa dnes začína v bratislavskom v KC Dunaj. Nie, nepropagujeme rozvody. Ale ani pred nimi nezatvárame oči. A nie sme ľahostajní k patologickým javom, ktoré rozvody a rozchody rodičov sprevádzajú. A tiež hľadáme spôsoby, ako rozvodové negatíva znižovať, vysvetľujú zrod prehliadky organizátori - slovensko-česká spoločnosť Striedavá starostlivosť o deti a združenie Spravedlnost dětem a Centrum slušného rozvodu.

 K osobnej starostlivosti o dieťa obidvoma rozvedenými rodičmi festival v obnovenej premiére uvedie český film Striedavka v réžii Luboša Pateru. Diváci si budú môcť pozrieť premiérovo aj česko-slovenský titul Striedavka po desiatich rokoch režiséra Jána Mančušku. Je to veľmi zaujímavé stretnutie s niektorými aktérmi predchádzajúceho filmu, kedy deti sú už dospelé a samy už hodnotia striedavú starostlivosť, ktorou prešli. Pôvodný film bol zameraný iba na české prostredie, druhý film zohľadňuje aj slovenské prostredie, uviedol riaditeľ festivalu Luboš Patera.

Syndrómom zavrhnutého rodiča sa zaoberá český titul Mamy k zavrhnutiu?, ktorý zobrazuje jav, keď deti pod vplyvom jedného patologicky jednajúceho rodiča zavrhnú, odstránia zo svojho života druhého rodiča. „Väčšinou sa tento jav týka zavrhovaných otcov, ale tým, ako spoločenské štruktúry a orgány tento jav neriešia, pokiaľ sa to týka otcov, zákonite sa nájdu medzi rozvádzajúcimi otcami jedinci, ktorí sa správajú rovnako patologicky, a naopak, manipulujú deti proti maminkám, poznamenal Patera s tým, že festival ponúkne viacero príbehov matiek, ktoré zažili syndróm zavrhnutého rodiča.

Týmto spôsobom sa chceme zapojiť do diskusie a chceme polemizovať s odborníkmi, ktorí vyhlásili, že nič také neexistuje. Luboš Patera dal do diváckej pozornosti aj snímku ponúkajúcu riešenie takýchto problémov - americký film Vitaj späť, Pluto, ktorého autorom je Richard Warshak, uznávaný priekopník problematiky rodičovského odcudzenia.

Rozvodovej téme sa venuje i francúzsky film Moji rodičia, ich rozvod a ja, natočený z pohľadu detí. Za jednu z možných ciest, ako mierniť túto patológiu, považujeme striedavú starostlivosť ako vhodný spôsob porozvodovej výchovy, samozrejme, nie vo všetkých prípadoch. Nesnažíme sa vnucovať túto formu, len si myslíme, že by bolo možné ju viac využívať v prospech detí, ich rodičov a celej spoločnosti, uzavrel.

Festival potrvá do 15. novembra. V Prahe sa uskutoční od 21. do 22. novembra. Začiatky bratislavských projekcií sú v oboch dňoch o 16.00 h. Po projekciách bude nasledovať neformálne stretnutie divákov s tvorcami. Vstupné je dobrovoľné.

Upútavka na festival zo stránky frf2016.eu (youtube):

(TASR, Foto: frf2016.eu)

Páčil sa vám článok?