Po prečítaní tejto knihy zistíte, ako funguje svet. Marc Elsberg sa stretol s Bratislavčanmi

26.10.2016
0
Po prečítaní tejto knihy zistíte, ako funguje svet. marc elsberg sa stretol s bratislavčanmi - rakusan
Páčil sa vám článok?

Zraniteľnosť sveta rastie, tvrdí autor katastrofického trileru Black-out Marc Elsberg. Rakúsky spisovateľ zavítal v utorok (25.10.) do Bratislavy. V kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej predstavil svoj veľmi úspešný román, z ktorého sa predalo viac ako milión výtlačkov.

Kniha, ktorú popredný nemecký populárno-vedecký mesačník Bild der Wissenschaft vyhlásil za najnapínavejšiu knihu populárno-náučnej literatúry roku 2012, teraz vychádza v slovenskej verzii vo vydavateľstve Zelený Kocúr v preklade Ľubice Henssen.

Keď si román prečítate, dozviete sa veľa vecí, ktoré ste predtým nevedeli. Zistíte, ako funguje svet, uviedol 49-ročný autor, ktorý svoje prvé štyri knihy vydal pod občianskym menom Marcus Rafelsberger. Prelomovým v jeho spisovateľskej kariére sa stal práve triler, v ktorom namodeloval energetický black-out. Marc Elsberg sa začal zaoberať otázkou globálneho prepojenia dnešného sveta, poukazuje na to, do akej miery žijeme v zajatí techniky a technológií. Nie je to iba vecná literatúra, kde sa dozvieme informácie. Napínavý dej zažívame spolu s hrdinami, dozvieme sa, čo sa stane s jednotlivcom, rodinou, čo sa deje v krízovej centrále. Mohli by sme to porovnať s obrovskou nástennou maľbou nejakej bitky, kde sa vždy niečo deje, priblížil svoje 500-stranové dielo, v ktorom figuruje množstvo postáv - technikov, politikov i podnikateľov.

Na knižný Black-out upozornil dokonca nemecký minister vnútra. Keď prednedávnom vyšiel nový zákon o civilnej ochrane v Nemecku, odporúčal, aby si ľudia túto knihu prečítali. Dopočul som sa, že mala vplyv aj na prísnejšie formovanie zákonov v oblasti civilnej ochrany, povedal Marc Elsberg. Jeho román s podtitulom Zajtra už bude neskoro ukazuje katastrofu, ktorá by nastala po výpadku elektriny v celej Európe. Hakerský útok teroristov na citlivé body elektrických prenosových sústav ponorí starý kontinent do tmy a zimy. Následky sú katastrofálne. Na neosvetlených cestách dochádza k dopravným kolíziám, je chaos, zlyháva centrálne kúrenie, ľudia sú bez zásob a spojenia. Európa a jej obyvatelia prežívajú kruté chvíle a vedú beznádejný boj o holé prežitie.

Ukázalo sa, že je to naozaj zásadná téma. Aj politici zistili a potom dokonca odborníci skonštatovali, že to, čo je tam napísané, je pravda, môže sa to takto stať, poznamenal autor na margo knihy, ktorá vyšla v origináli v roku 2012. Odvtedy ju preložili do 15 jazykov. V čase, keď tento román vychádzal, bola vypracovaná prvá vedecká štúdia venovaná black-outu, predtým sa s tým nikto v takej miere nezaoberal, uviedol spisovateľ, ktorý sa inšpiroval aj prípadmi veľkého výpadku elektrickej energie v roku 2003 vo Švajčiarsku a o tri roky neskôr v severnom Nemecku. Aj malé udalosti môžu spôsobiť veľké problémy, vo Švajčiarsku v roku 2003 spadol strom na elektrické vedenie, čo malo za následok, že v Taliansku vypadol elektrický prúd na 24 hodín, pripomenul autor knihy o hrozbe, ktorú si nikto neuvedomuje.

Téma napínavého Black-outu by mala dostať aj seriálovú podobu, pod jeho scenár sa však Elsberg nepodpíše. Som veľmi časovo vyťažený, pracujem na ďalšom románe a na druhej strane, produkčné firmy v Nemecku nemajú veľmi radi, ak sú autori priamo aj tvorcami scenárov, a majú pravdu, priznal s tým, že sa chce živiť písaním a zachovať si slobodu. „Dvadsať rokov som pracoval v reklamnej branži, kde takisto všetci do toho 'kecali'. Teraz si užívam, že sa môžem slobodne rozhodnúť, čo napíšem a vytvorím.

Spisovateľ, ktorý sa v populárno-náučnom románe pokúsil vytvoriť situáciu demonštrujúcu, čo môže spôsobiť výpadok elektrickej energie v našich životoch a ako dlho trvá, kým na základe black-outu skolabuje civilizácia, rozprával na stretnutí so slovenskými čitateľmi o genéze miliónovej knihy, rešeršovaní informácií, skúmaní zraniteľnosti rôznych systémov i konzultáciách s odborníkmi z oblasti energetiky, informačných technológií a bezpečnostnými technikmi. Svet sa stáva stále krehkejším, keďže prepojenosť je ešte užšia, zraniteľnosť rastie. Nesúvisí to s pribúdajúcimi systémami, aj keď technológia je stále vyspelejšia, ale s tým, že ich nedokážeme dobre zorganizovať,“ podčiarkol Elsberg, ktorého pri písaní Black-outu inšpirovali aj dramatické udalosti v New Orleans po hurikáne Katrina v roku 2005.

Komunikačným a informačným technológiám, krádežiam dôverných informácií sa venoval v románe Zero - Sie wissen, was du tust, ktorý vyšiel v roku 2014. Sme priehľadní, všetko o nás vedia. Väčšina z nás si neuvedomuje, že podnikom ako Facebook a spol. darujeme do roka dvoje rolexiek, keď im poskytujeme dobrovoľne naše informácie,“ poznamenal ku knihe, ktorá sa zrejme tiež dočká slovenského prekladu. Narastá aj odcudzovanie informácií o pacientoch alebo informácií z našich kreditných kariet, stále to pribúda. Situácia sa stáva kritickejšou, nezlepšuje sa to,“ vyhlásil autor, ktorý 31. októbra uvádza na nemecký trh ďalšiu knihu so zaujímavou témou. V novinke Helix sa venoval génovej manipulácii.

Marc Elsberg je otvorený“ pseudonym rakúskeho spisovateľa Marcusa Rafelsbergera (1967). Narodil sa vo Viedni, vyrastal v Badene. Vyštudoval priemyselný dizajn a pracoval ako strategický poradca a kreatívny riaditeľ v reklamných agentúrach. Písal tiež fejtóny pre rakúsky denník Standard. Debutoval v roku 2000 satirickým románom Saubermann, ktorý vydal ešte pod vlastným menom. Pozitívne hodnotenie kritikov a celosvetový úspech mu priniesla piata kniha Blackout - Morgen ist es zu spät. Už štyri roky sa venuje iba písaniu. Úspech mu priniesla aj šiesta kniha Zero - Sie wissen, was du tust, ktorú venoval téme ochrany dát. Koncom októbra mu vychádza na nemeckom trhu nový román Helix - Sie werden uns ersetzen.

(TASR, Foto: wikipedia)

Páčil sa vám článok?