Filharmonický zbor oslávi sedemdesiatku

22.2.2016
0
Filharmonický zbor oslávi sedemdesiatku - filharmonicky_zbor
Páčil sa vám článok?

Slovenský filharmonický zbor, prvá zborová jednotka na Slovensku, teleso mimoriadnych umeleckých kvalít, oslávi vo februári tohto roku jubileum – 70 rokov od svojho založenia.

Slovenský filharmonický zbor vstúpil do hudobného diania v roku 1946 ako Miešaný zbor Československého rozhlasu. Prvé roky ho viedol jeho iniciátor a zakladateľ dirigent Ladislav Slovák. Už od decembra toho istého roku sa zbor pravidelne objavoval v programoch rozhlasových vysielaní. 2. novembra 1947 nasledoval prvý mimoriadny koncert v Slovenskom národnom divadle pod taktovkou Dr. Ľudovíta Rajtera. V roku 1955 sa vedenia kolektívu ujal Jan Maria Dobrodinský, ktorý sa svojou viac než dvadsaťročnou činnosťou nemalou mierou zaslúžil o profiláciu a umelecké napredovanie ansámbla, začleneného v roku 1957 - už pod dnešným názvom - do zväzku telies Slovenskej filharmónie. Od koncertnej sezóny 2013/2014 zastáva post zbormajstra Slovenského filharmonického zboru Jozef Chabroň. Za sedem desaťročí intenzívnej umeleckej aktivity SFZ sa v telese vystriedalo viac generácii spevákov a zbor vyrástol na teleso mimoriadnych kvalít. Dnes sa zaraďuje k najlepším európskym ansámblom svojho druhu.

Za posledné obdobie zožali jeho členovia veľké úspechy vo viacerých metropolách - Viedeň, Paríž, Berlín, Hamburg, Zürich, Istanbul, Praha.... V priebehu koncertných sezón Slovenskej filharmónie dostáva zbor pravidelne priestor najmä v dielach vokálno-inštrumentálnych spoločne s orchestrom Slovenská filharmónia. Vzácnosťou a sviatkom sú samostatné koncerty vokálneho telesa. Takým bude aj Slávnostný koncert k 70. výročiu SFZ v Koncertnej sieni SF v piatok 19. februára o 19.00 h.

(to)

Páčil sa vám článok?