Spomienka na herca L. Haverla bude v pondelok 15. februára

8.2.2016
0
Spomienka na herca l. haverla bude v pondelok 15. februára - haverl_leopold
Páčil sa vám článok?

Pietna spomienka na dlhoročného člena Činohry Slovenského národného divadla (SND) Leopolda Haverla sa uskutoční v pondelok 15. februára o 11.00 h v Sále činohry, v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Herec Leopold Haverl zomrel v piatok 5. februára v Bratislave vo veku 79 rokov. Haverl sa narodil 16. februára 1936. Svoju hereckú dráhu po absolvovaní štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 začínal tento rodák z Bratislavy v zájazdovom Dedinskom divadle v rokoch 1954-1960, neskôr bol päť rokov členom súboru Krajského divadla v Trnave a tri roky hrával v bratislavskom Divadle poézie. V roku 1968 sa stal členom Činohry SND.

Jeho divadelnými scénami boli tiež bratislavské divadlá Nová scéna a Aréna či nitrianske Divadlo Andreja Bagara. Haverla obsadili aj v inscenáciách SND Chrobák v hlave autora Georgesa Feydeaua, Čerticiach Carla Goldoniho a Rostandovom Cyranovi z Bergeracu. Na bratislavskej Novej scéne si zahral postavu Horace Vandergeldera v komediálnom muzikáli zo zlatej broadwayskej éry Hellou, Dolly.

Jednou z jeho najobľúbenejších úloh bola postava Rozprávača v inscenácii legendárnej hry Na skle maľované, ktorá mala premiéru 19. októbra 1971. Svoje nezastupiteľné miesto mal Haverl aj v rozhlasovej tvorbe.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie