Staromestské fašiangy budú 6. februára

29.1.2016
0
Staromestské fašiangy budú 6. februára - zabijacka_hviezdko
Páčil sa vám článok?

Na poslednú fašiangovú sobotu zorganizovala mestská časť Staré Mesto celodenné Staromestské fašiangy spojené so zabíjačkou, s ľudovou veselicou, sprievodom masiek a s pochovávaním basy. Staromestské fašiangy budú v sobotu 6. februára od 10.00 h na Hviezdoslavovom námestí.

Fašiangový sprievod pripravila mestská časť spoločne s rodinným centrom Prešporkovo a z Hviezdoslavovho námestia sa vydá o 10.00 h ulicami historického jadra do Zichyho paláca na Ventúrskej ulici. Tu bude pre deti pripravený zábavný program.

Na pravé poludnie spoznajú Staromešťania a návštevníci mesta na Hviezdoslavovom námestí fašiangové zvyky, budú sa môcť zabaviť na ľudovej veselici a pochutia si na zabíjačkových špecialitách a tradičných fašiangových maškrtách, ako sú šišky či menej známe fánky.

Staromestské fašiangy v sobotu 6. februára vyvrcholia pochovávaním basy o 17.00 h. Súčasťou fašiangových osláv bude aj vyhodnotenie súťaže žiakov staromestských základných škôl o najkrajšiu fašiangovú masku.

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov (6. januára) do Popolcovej stredy, ktorá tento rok pripadla na 10. februára. Je to obdobie zábavy, plesov, bálov, ľudových veselíc, zabíjačiek a svadieb. Končí sa v utorok pred Popolcovou stredou tzv. pochovávaním basy. Od Popolcovej stredy nasleduje 40-dňové obdobie pôstu pred Veľkou nocou.

Staromestské fašiangy organizuje mestská časť Staré Mesto v spolupráci s reštauráciou Zylinder z Hviezdoslavovho námestia, ktorá zabezpečuje prípravu zabíjačkových špecialít.

(brn)

Páčil sa vám článok?