Mestské časti sťažnosti rodičov pre štrajk nezaznamenali

26.1.2016
0
Mestské časti sťažnosti rodičov pre štrajk nezaznamenali - skola_trieda
Páčil sa vám článok?

Žiadne negatívne ohlasy od rodičov detí, ktorých škola vstúpila do štrajku a je dnes zatvorená, bratislavské mestské časti nehlásia. Rodičia si dosiaľ u samospráv len overovali informácie zverejnené na weboch. Niektoré mestské časti odkazujú, že právo na štrajk učiteľov rešpektujú.

V Starom Meste, kde sa do štrajku zapája päť základných škôl a vyučovanie úplne zrušili na troch, dostala mestská časť jeden mail s pozitívnym ohlasom, povedala hovorkyňa Nora Gubková. Samospráva tvrdí, že rozumie potrebe učiteľov postaviť sa za svoje práva a svoje požiadavky adresovať i prostredníctvom štrajku. "I keď obmedzená prevádzka škôl a štrajkový režim spôsobia rodičom diskomfort, štrajkujúcim učiteľom vyjadrujeme podporu," uviedol starosta Radoslav Števčík.

V Petržalke sa zapája do štrajku deväť z 11 škôl, ktoré sú v správe mestskej časti. Vyučovanie neprebieha na štyroch z nich. "Nikto z rodičov sa nám dosiaľ nesťažoval. Už minulý týždeň sme dávali na web informáciu o zatvorených školách, aby sa rodičia vedeli zariadiť. Dnes sa iba informovali, či sú údaje aktuálne," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. V mestskej časti sa do štrajku zapája takmer 45 percent učiteľov.

"Mestskej časti doteraz neprišli maily, ani nemala telefonáty od rodičov detí kvôli štrajku," informovala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. Tam sa zapája do štrajku šesť škôl z deviatich, zatvorených ostalo päť. Samospráva tvrdí, že rešpektuje zákonnú požiadavku učiteľov na štrajk. "I keď nemáme pocit, že by sme nedostatočne zabezpečovali potreby našich škôl, ktorých sme zriaďovateľom," podotkla hovorkyňa.

V Novom Meste sa z ôsmich základných škôl zapája do štrajku šesť. Zatvorené ostali len dve. "Pre mnohých rodičov znamená štrajk komplikácie, keď si musia brať dovolenku, prípadne dať deti k starým rodičom. Situácia sa však dostala do štádia, keď spoločnosť, a teda aj štát musí zmeniť svoj prístup k učiteľom a celému školstvu a začať ich vnímať ako prioritu," povedal pre TASR starosta Rudolf Kusý.

Negatívne reakcie nezaznamenali ani v Dúbravke. "Žiadne sťažnosti rodičov v súvislosti s prevádzkou škôl neevidujeme," informovala TASR hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová. V Dúbravke sa do štrajku zapojili tri základné školy zo štyroch, zatvorená ostala len ZŠ Sokolíková, kde štrajkuje 28 zamestnancov. Jej žiaci majú dnes a v utorok (26.1.) riaditeľské voľno. "Rodičov sme o zmenách, prerušení či úprave vyučovania dopredu informovali," pripomenula Marcinátová. V Karlovej Vsi ostali zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti zatvorené tri.

Rodičia sa neobracajú ani na Miestny úrad Bratislava-Devínska Nová Ves, kde si počet štrajkujúcich vynútil zmeny v organizácii vyučovania na oboch ZŠ v mestskej časti. "Doteraz nás nikto nekontaktoval," potvrdil prednosta Devínskej Novej Vsi Ignác Olexík.

"U nás je pokoj. Našťastie. Už aj tak sa dnes dosť trápime s vrtochmi počasia," skonštatoval starosta Lamača Peter Šramko. V tamojšej ZŠ na Malokarpatskom námestí štrajkuje len päť učiteľov. Vyučovanie prebiehalo bez výraznejších zmien.

V Záhorskej Bystrici sa naopak neučí. Do štrajku v tunajšej ZŠ s MŠ vstúpilo 29 z 37 pedagogických zamestnancov. Základná škola je preto zatvorená, kým sa neskončí štrajk. Prevádzka škôlky ostala zachovaná, o deti sa starajú aj tí pedagógovia zo ZŠ, ktorí sa do štrajku aktívne nezapojili. "Rodičia sú o situácii informovaní, doteraz sme nezaznamenali ani jednu sťažnosť, ale ani otázku, ktorá by sa týkala vývoja situácie," informoval starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Časť učiteľov na Slovensku dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?