Trápi vaše dieťa nespavosť a nechce ísť spať, potom ho zoberte do divadla

22.1.2016
0
Trápi vaše dieťa nespavosť a nechce ísť spať, potom ho zoberte do divadla - babkove_nechce_spat
Páčil sa vám článok?

Prečo? Od januára 2016 sa totiž Bratislavské bábkové divadlo venuje problematike zaspávania v novom predstavení Nám sa ešte nechce spať. Jeho hlavný hrdina sa každý večer bráni všetkým pokusom svojich rodičov uspať ho. Mama a otec zvádzajú s Jankovou „nespavosťou“ vyčerpávajúci a často márny boj. No keď sa im ho konečne podarí vyhrať, takmer príde k nešťastiu.

Len čo Janko zavrie očká a unavení rodičia dvere na jeho izbičke, prebúdzajú sa noční tuláci: Jankov palček, uško, nos, zúbok a vlásky. Noc je ešte mladá a oni ju rozhodne nestrávia v nudnej posteli. Jankov hračkársky nákladiak parkuje neďaleko a tulákom viac netreba. Začína sa dobrodružná cesta po detskej izbe. Zábava sa však rýchlo skončí. V tmavom kúte striehne na kamarátov škaredá Ježibaba, Jankova nepodarená hračka. Chytí dobrodruhov do pasce a vyhráža sa im nešťastným koncom. Nechýba veľa a jej hrozby sa vyplnia. Našťastie však letí okolo múdra sova a šikovným úskokom vyslobodí tulákov z väzenia. Teraz sa všetci môžu vrátiť domov.

Ale čo s Jankom? Opäť sa prebudil a nechce sa mu spať. Ešteže sova má vždy naporúdzi rozprávku. Tentoraz však skutočnú, zo života. Rozpráva, ako si za mladi vymenila deň s nocou. Miesto toho, aby v noci lovila, spala. A miesto denného spánku lovila. No začali ju trápiť strašné nočné mory, v ktorých bolo všetko naopak. Presvedčila sa, že je lepšie chodiť spávať tak, ako káže matka príroda. Príbeh má želaný účinok. Janko zatvára očká a konečne sladko zaspáva. Bol by to šťastný koniec, keby, ako každé ráno, nezazvonil budík. Ranné slnko sa neľútostne tlačí do okien. Treba vstávať a ísť do škôlky. A jediné čo sa dá v tejto chvíli urobiť, je sľúbiť si, že ďalšiu noc už Janko prespí.

Text k inscenácii napísal vynikajúci český dramatik a dramaturg Vít Peřina na motívy známej knihy Daniela Heviera s rovnakým názvom. Predstavenie je určené najmenším deťom a rodičom. Vychutnať si ho môžete od 16 . januára v Divadle Malá scéna STU.

Okrem januárovej premiéry pripravuje Bratislavské bábkové divadlo ešte dve nové zaujímavé inscenácie. Prvá, ktorá bude mať premiéru 15. apríla, prenesie deti do kráľovského paláca, do izby Osamelej princeznej, kde sa zázračne zjaví svetoznámy Osmijanko. Táto postava z kníh Kristy Bendovej pozná nekonečné množstvo rozprávok, je šarmantná a vtipná. Žiadne dieťa, ani dospelý, sa s Osmijankom nemôže poddávať smútku, či zlej nálade.

Premiéra druhého predstavenia sa uskutoční začiatkom mája. Tentoraz by však mala osloviť vyššiu vekovú kategóriu. Vzniká totiž na podklade knihy Na slepačích krídlach, ktorá ponúka čitateľovi autentický príbeh jedenásťročného dievčatka v čase socialistického zriadenia. Jedného dňa dievčatku, z ničoho nič, zmizne matka. Otec i babka vedia kam, no mlčia. A tak sa dievča musí vyrovnať so záhadnou stratou i s vlastným dospievaním. Napriek tragickej zápletke je plná trefného humoru a sviežeho pohľadu autorky - emigrantky žijúcej vo Švajčiarsku.

Katarína Jánošová
Foto: archív BBD

Páčil sa vám článok?