V Kine Mladosť bude Austrálsky filmový festival

18.11.2015
0
V kine mladosť bude austrálsky filmový festival - kino_mladost
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa uskutoční prvý ročník Austrálskeho filmového festivalu. Od 4. do 6. decembra v Kine Mladosť premietne päť celovečerných filmov, ktoré pozitívne zarezonovali nielen v Austrálii, ale aj na prestížnych svetových festivaloch.

"Aussie Film Fest" (AFF) je recipročným projektom k Českému a slovenskému filmovému festivalu, ktorý sa koná na jeseň v Melbourne, Sydney a Perthe. Týždeň pred Bratislavou bude festival hostiť pražská Lucerna.

"Som rada, že sa nám podarilo získať úplne nové filmy ako Posledné taxi do Darwinu alebo Dcéra, ktoré mali medzinárodnú premiéru len teraz na jeseň v Benátkach alebo Toronte. Diváci v Prahe a Bratislave ich tak môžu vidieť v kine v rovnakom čase ako v Austrálii," uviedla riaditeľka festivalu Martina Vacková a priblížila ďalšie snímky vo výbere: "Film Babadook získal titul Najlepší austrálsky film roku 2014, a pritom ho sami Austrálčania ani poriadne nepoznajú. Naopak, Papierové lastovičky patria u austrálskeho publika k návštevníckym hitom, komédia Malá smrť zas získava ceny publika takmer všade, kde sa premieta."

Prvý ročník slovenskej časti AFF otvorí v piatok 4. decembra o 18.30 Posledné taxi do Darwinu, road movie, ktoré aktuálne patrí v Austrálii k novinkám a figuruje v päťke najnavštevovanejších titulov domácej kinematografie. Je o taxikárovi Rexovi, ktorý sa rozhodne nevyhýbať sa viac ľuďom niekde v úzadí, ale skutočne žiť.

V sobotu 5. decembra sú na programe dva filmy. O 16.00 to bude rodinná snímka Papierové lastovičky, ktorá v Zlíne získala hlavnú cenu detskej poroty. Rozpráva vtipný príbeh o chlapcovi, ktorý v dobe počítačových hier dokáže tak rýchlo skladať lastovičky z papiera, že sa dostane nielen do sveta, ale podarí sa mu aj urovnať vzťahy v rodine. Drámu Dcéra, príbeh inšpirovaný Ibsenom, v ktorom excelujú herecké hviezdy austrálskeho filmu Geoffrey Rush, Ewen Leslie, Miranda Otto či Sam Neill, si diváci môžu pozrieť o 18.30.

Záverečný festivalový deň premietne o 16.00 psychologický thriller Babadook, najlepší austrálsky film minulého roku a o 18.00 snímku Malá smrť - komédiu o láske, sexe a vzťahoch v netradičnej podobe. Ďalšie informácie o filmoch v programe festivalu nájdu záujemcovia na www.aussiefilmfest.cz.

TASR informovala za organizátorov podujatia Zuzana Golianová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?