Ministerstvo kultúry vyhlásilo Lodnú dielňu a Výťah lodný za pamiatky

2.3.2015
0
Ministerstvo kultúry vyhlásilo lodnú dielňu a výťah lodný za pamiatky - Výťah lodný
Páčil sa vám článok?

Lodná dielňa a Výťah lodný Zimného prístavu vyhlásili za národné kultúrne pamiatky. Nedávno to potvrdilo Ministerstvo kultúry SR ako odvolací orgán v správnom konaní.

Obidva objekty vyhlásil v septembri 2014 za národné kultúrne pamiatky Pamiatkový úrad SR. Dva subjekty sa však proti tomuto rozhodnutiu odvolali: vlastník objektov Slovenská plavba a prístavy, ako aj vlastník pozemkov pod objektmi Verejné prístavy. Ministerstvo požiadalo o vypracovanie posudku Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity. Ten potvrdil návrh Pamiatkového úradu.

„Keďže ani jeden z účastníkov konania neuviedol vo svojom stanovisku k spomínanému odbornému vyjadreniu skutočnosti, ktoré by vyvrátili jeho závery, ministerstvo pôvodné rozhodnutie Pamiatkového úradu SR definitívne potvrdilo,“ povedal hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Okrem Dielne lodnej a Výťahu lodného sú národnými kultúrnymi pamiatkami aj Starý dom lodníkov a Prečerpávacia stanica.

Lodná dielňa pochádza z roku 1943 a využívala sa na opravy jednotlivých lodných častí. Dodnes je v nej zachované technické vybavenie – mostový žeriav.

Lodný výťah využívali na vyťahovanie plavidiel pri údržbe. Tvorí ho sedem koľajových dráh s poháňacími mechanizmami a strojovne.

(mm)

Páčil sa vám článok?