Open Balet Gala alebo Éterický zážitok na doskách SND

19.3.2013
0
Open balet gala alebo éterický zážitok na doskách snd - balet_opengala
Páčil sa vám článok?

Open Balet Gala predviedol 2. marca 2013 v Sále opery a baletu SND exkluzívne podujatie z Petrohradu, ktoré sa predstavilo na Slovensku po prvýkrát - jedinečný galavečer svetových baletných hviezd, ktorý sa za posledné desaťročie vyprofiloval na jedno z najväčších a najvýznamnejších kultúrnych podujatí sveta.

Bratislavské publikum malo možnosť obdivovať tanečné majstrovstvo sólistov popredných európskych divadiel - Isabellu Ciaravola a Hervé Moreau z parížskej Opery (Ballet del’Opéra de Paris), sólistku Boľšovo teatra v Moskve Kristinu Kretovu, sólistku Mariinského divadla v Petrohrade Yekaterinu Osmolkinu, Maxima Zyuzina a Jurija Smekalova. Ruský balet reprezentovali aj Leonid Sarafanov, Sabina Yapparova a Marat Shemiunov (Michailovskij Teatr, Petrohrad) a baletná legenda Vladimir Malakhov. Pozvanie však prijali aj balerína Bavorského štátneho baletu (Bayerisches Staatsballett, Mníchov) Lucia Lacarra a jej partner Marlon Dino. Diapazón baletných hviezd uzatvoril tanečný pár z Holandského národného baletu (HET Nationale Ballet) Anna Tsygankova a Slovák Jozef Varga. Dramaturgia bola zameraná na diela klasickej baletnej literatúry s odkazom na ruskú baletnú školu, ale nechýbali ani fragmenty z tvorby Rolanda Petita, Johna Neumeiera a Nacha Duata.

Festival Dance open z Petrohradu nasledovali požiadavku organizátorov na rôznorodosť večera, a tak 14 špičkových tanečníkov z Petrohradu, Moskvy, Paríža, Amsterdamu, Berlína a Mníchova predstavilo kombináciu ruskej a sovietskej choreografie, ako aj súčasnú choreografiu západnej Európy. Priniesť na Slovensko toto podujatie, je do určitej miery splneným snom bývalého riaditeľa baletu SND Andriia Sukhanova (dnes umelecký riaditeľ Baletu Štátneho divadla Košice).

Večer pozostávajúci zo štrnástich bravúrnych tanečných čísiel, plynul rýchlo a za obrovského aplaudovania publika. Z celého spektra kvalitných choreografií a interpretácii vyčnieval čisto poetický fragment z baletu Romeo a Júlia, dramatický obraz z fragmentu baletu Onegin, i mimoriadne temperamentné adagio z baletu Spartakus. Publikum nesporne očarila Umierajúca labuť v prevedení Vladimira Malakhova, súčasné choreografie Rozlúčka , ako aj choreografia Nacha Duata. Poetický výjav poskytlo aj dueto z baletu Dáma s kaméliami a rozhodne výsostne klasické skvosty pas de deux z baletu Labutie jazero a pas de deux z baletu Don Quijote.

Open Balet Gala poskytlo divákom SND neopakovateľný tanečný zážitok, ktorý bude v našich dušiach ešte nepochybne dlho rezonovať.

Barbara Brathová
FOTO - Anton Faraonov

Páčil sa vám článok?