V Mirbachovom paláci budú umelecké poklady secesie

6.3.2013
0
V mirbachovom paláci budú umelecké poklady secesie - sececia1
Páčil sa vám článok?

V Mirbachovom paláci vystavuje Galéria mesta Bratislavy od piatka 8. marca 2013 secesné poklady českých a slovenských maliarov - Alfonza Muchu, Františka Kupku, Ladislava Mednyánszkeho, Antona Jasuscha, Martina Benku, Jana Preislera, Joža Uprku a ďalších.

Secesia vznikla ako výtvarný sloh na konci 19. a začiatkom 20. storočia ako snaha dištancovať sa od konzervatívneho akademického umenia a historizmu. Za hlavné znaky secesného slohu sa považujú ornamentálnosť a záľuba v neobyčajných farbách. Secesia odmietla pravidlo rovnej čiary a pravého uhla. Dávala prednosť zakrivenej vlnovke, ktorá vyvoláva pocit vzdušnej ľahkosti a pôvabu.

Výstava Umelecké poklady secesie v Galérii mesta Bratislavy je zameraná na obrazy, kresby, farebné litografie a sochy, ktoré sa autorovi projektu Janovi Kukalovi podarilo zapožičať s veľkými ťažkosťami. „Alfons Mucha a František Kupka sú najslávnejší českí výtvarní umelci. Obaja vytvorili svoje najvýznamnejšie diela v Paríži. Mucha sa však na rozdiel od Kupku často vracal do Čiech. Na našej výstave prezentujeme jeho vrcholné diela nielen z parížského obdobia, ale aj tie, ktoré vytvoril počas pobytu v USA a v Čechách. Ladislav Mednyánszky a František Kupka majú spolu výstavnú premiéru v jednej sieniVizioná a košický rodák Anton Jasusch, ako aj obľúbený maliar Slovenska Martin Benka tu prezentujú svoje ranné diela spred roku 1920, ktoré boli ovplyvnené secesiou. Vrcholným obrazom secesnej figurálnej maľby je triptych Jana Preislera Jar. Autor ho s veľkým úspechom predstavil v pražskom Mánese v roku 1900. Veľmi dobre je zastúpený tiež Joža Uprka rozmerným plátnom „Rej dětí“, ktorý patril k najcennejším obrazom tohto moravského rodáka, ktorý žil dlhé roky na Slovensku - v zámočku neďaleko Ilavy,“ uviedol Jan Kukal.

Výstava Umelecké poklady secesie potrvá v Mirbachovom paláci do 2. júna 2013.

(brn)

Jeden z umeleckých pokladov secesie - Jan Preisler: Jar, 1900, olej na plátne 112x70 cm


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie