Podvečer s legendami v legendárnej Štefánke

5.3.2013
0
Podvečer s legendami v legendárnej štefánke - krst_stefanka2
Páčil sa vám článok?

Videli ste pohromade asi 150 nadšených ľudí s úsmevom na tvári a žiariacimi očami bijúcimi sa o každú stoličku, a keď nie stoličku, tak aspoň pol metra štvorcového na pohodlné státie? Nešlo o rockový koncert a vekový priemer záujemcov bol v kategórii pamätníkov.

Priznám sa, keď prišiel nápad z Bratislavského okrášľovacieho spolku urobiť krst nenápadnej knižočky o histórii kaviarne Štefánky „Legenda na rohu“ z vydavateľstva Perfekt, na ktorej písaní som sa s obchodným partnerom Dr. Kollárom spolupodieľala, bola som trocha skeptická.

Bola to však podaná ruka, a tak sme so šéfom spolku Marošom Mačuhom postavili dramaturgicky atraktívny program. Pozvanie prijali exkluzívni hostia, doslova neopakovateľná kombinácia v osobe pána Adalberta Hackenbergera III., potomka prvého prevádzkovateľa Kaviarne Štefánka v roku 1904, pán Ivan Čietek, syn Jána Smreka, ktorý miloval Štefánku, pán Ľubomír Feldek, spisovateľ a básnik, ako aj spoluautori knihy, historici Vladimír Tomčík a Juraj Hradský.

Podvečer sa začal „preludovaním“ komornej zostavy šansoniérky Katky Feldekovej. Početné auditórium stíchlo a začala znieť pieseň Jara Filipa „Bratislavská káva“, či inštrumentálne tango Ilju Zeljeku „Štefánka“. Pri vôni praženej zelenej kávy, ktorú sme už od obeda pražili na panvici sa pútavé rozprávanie, tok spomienok a hudby nezastavil celú hodinu. Závan nostalgie, ale hlavne espritu a aj dobrej nálady. Len malá chybička sa „vlúdila“. Ľudí prišlo viac, ako sa mohlo pomestiť, a tak sme niektorých azda aj nahnevali, čo nám je nesmierne ľúto.

Budeme robiť podobné príjemné akcie - posedenia pri hudbe, čítanie novín, dáme priestor na relax v pekne zariadenom priestore. Okrem možnosti pozrieť si stálu expozíciu originálov obrazov a fotiek starej Bratislavy, je tu možnosť sa vrátiť do dávnych časov.

Akcia to bola mimoriadne vydarená. Aj vďaka spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom a Bratislavskými novinami.

Bohdana Machajová


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?