Bratislavský okrášľovací spolok má za sebou ďalší úspešný rok

5.3.2013
0
Bratislavský okrášľovací spolok má za sebou ďalší úspešný rok - macuha_maros
Páčil sa vám článok?

Bratislavský okrášľovací spolok vstúpil do tretieho roku svojej aktívnej existencie. Treba povedať, že posledný rok bol pre nás vo viacerých ohľadoch úspešný. Okrem zviditeľnenia mena spolku, ktoré začalo už v roku 2011 sme dosiahli predovšetkým širšie uznanie a rešpekt nielen širokej verejnosti, ale aj odborníkov. Je to hlavne kvôli projektom, ktoré významne oslovujú nielen amatérskych milovníkov Bratislavy, ale aj vedeckú obec.

Rozbehli sme viaceré kultúrne projekty, ktoré majú ambíciu aj predpoklady stať sa bratislavskou tradíciou. Prešporské večery sa stali obľúbeným prednáškovým cyklom, popularizujúcim dejiny Bratislavy s často masovou účasťou. Rovnako sa stretol s veľkým úspechom aj projekt Kino Romantika, v rámci ktorého sme nadšencom o dejiny nášho mesta umožnili zhliadnuť raritné historické filmové dokumenty z archívu Slovenského filmového ústavu. Obnovujeme viedenskú električku, za ktorej záchranu sme spolu s partnermi dostali rešpektované ocenenie prestížneho časopisu Pamiatky a múzeá.

Naše Jarné okrášľovanie mesta, teda výsadbu okrasnej zelene v centre mesta, sme už zaradili medzi naše tradičné aktivity. V neposlednom rade sme hrdí na záujem mnohých šikovných ľudí, ktorí chcú priložiť ruku k dielu či už ako naši členovia alebo sympatizanti. Práve takáto občianska angažovanosť za svoje mesto napĺňa pravú podstatu a zmysel spolčovania a poslania Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Pri hodnotení však musíme, žiaľ, spomenúť aj to, čo sa nám doteraz nepodarilo. Neúspech sme zaznamenali predovšetkým pri projekte návratu sochy Márie Terézie na pôvodné miesto. Bratislavský magistrát sa, žiaľ, nechal ovplyvniť aktivitami, ktoré náš projekt nesprávne pochopili, a zamietol možnosť postaviť sochu tam, kam logicky patrí a kde stál korunovačný pahorok. Naďalej však veríme, že aj o tomto projekte ešte budete v blízkej budúcnosti počuť.

Že ani v tomto roku Bratislavský okrášľovací spolok zaháľať nebude, ste sa mohli presvedčiť už začiatkom roka, keď sme mimoriadne úspešne uviedli do života dve nové bratislavské knihy, Zuckermandel mojej mladosti a Legenda na rohu o kaviarni Štefánka. O plánoch nových projektov Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktoré pripravujeme na tento rok, budeme Bratislavčanov podrobnejšie informovať nabudúce.

Mgr. Maroš Mačuha, PhD.,
výkonný riaditeľ BOS


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?