Toto mnohých poteší: Podmienky nosenia respirátorov a rúšok sa od pondelka zmierňujú

15.4.2021
0

Zdroj: TASR – František Iván

Páčil sa vám článok?

Podmienky nosenia respirátora či rúška sa vo vybraných situáciách zmierňujú. Uvoľnenie opatrení, ktoré umožňuje zlepšujúca sa epidemiologická situácia, spresnil úrad verejného zdravotníctva v novom znení vyhlášky k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Vyhláška, zverejnená vo vestníku vlády, je platná od pondelka 19. apríla.

"Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov," vysvetlila jednu zo zmien hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

"Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania.

Podobne na pracovisku zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu," dodala Račková.

Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.
Ostatné ustanovenia ostávajú v platnosti bez zmien.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?