FOTO: Na kávu či nákupy do Rakúska? Vyskúšali sme, nepustili nás ani cez hranice

21.5.2020
Hraničný priechod Jarovce Kittsee rakúska strana

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Aj keď viaceré krajiny uvoľňujú svoje opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, neznamená to, že cez hranice sa dá pohybovať voľne. Na vstup do Rakúska aktuálne potrebujete negatívny test na COVID-19. My sme sa o tom presvedčili.

V rámci uvoľňovania reštrikčných opatrení dnes od 7. hodiny ráno začalo platiť nové opatrenie týkajúce sa krátkodobého pobytu v zahraničí. Pokiaľ plánujete vycestovať, môžete tak urobiť do 8 krajín. Ak sa vrátite na územie Slovenska do 24 hodín, nemusíte absolvovať povinnú karanténu a taktiež nemusíte predložiť negatívny test na COVID-19.  "Povinnosť karantény alebo predloženia negatívneho testu sa netýka osôb s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí vycestujú do Maďarska, Poľska, ČR, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka, " uvádza ministerstvo vnútra.

My sme išli vyskúšať, ako to vyzerá v praxi. Vybrali sme si Rakúsko, pretože je to jedna z tých krajín, kde nepotrebujete mať na vstup napríklad trvalý či prechodný pobyt. Napríklad do Maďarska ho potrebujete, takisto na vstup do Česka potrebujete mať trvalý alebo prechodný pobyt v krajine. Vstúpiť do Česka môžete aj v prípade, ak ste rodinný príslušník občana v Česku. Kompletné podmienky jednotlivých krajín nájdete na webe ministerstva zahraničných vecí.

Pred plánom vycestovať sme si so sebou zobrali formulár o prekročení štátnej hranicektorý vám na konkrétnom hraničnom priechode potvrdí polícia. Nájdete ho na stránke ministerstva vnútra. Polícia vám do formulára zaznamená čas opustenia hraníc a pri návrate zas čas príchodu. Pokiaľ to stihnete, splníte túto náležitosť, vyhnete sa karanténe či povinnosti mať test na COVID-19.

Zároveň ministerstvo odporúča, aby ste sa na hraničný priechod dostavili s už vytlačeným a vyplneným formulárom a zbytočne sa nezdržovali.

Zdroj: nc

​Vyplnené tlačivo o prekročení štátnej hranice.

Na slovenskej strane hraničného priechodu Jarovce nás zastavili policajti a upozornili nás, či spĺňame podmienky vstupu do krajiny, ktorú ideme navštíviť. "Máme také informácie, že, ak nesplníte podmienky, otočia vás naspäť. Už sme tu dnes takých mali, čo išli vyskúšať," povedali nám na hraniciach.

​Následne si vypýtali občiansky preukaz, aby nám potvrdili tlačivo s časom odchodu zo Slovenska. Ak by ste nemali vlastné, na hraniciach vám tlačivo dajú. 

Zdroj: Matúš Husár

​Slovenská strana hraničného priechodu Jarovce - Kittsee

Zdroj: nc

Polícia vám potvrdí formulár

Na rakúskej strane nás hneď zastavili rakúski policajti, hliadku v čase nášho príchodu tvorili dvaja muži. V dobe pred koronou sa na tomto mieste polícia fyzicky nenachádzala. Kontroly mali byť od dnešného dňa iba námatkové.

Zdroj: nc

​Rakúska strana hraničného priechodu Kittsee.

Už z diaľky sme videli, že to asi nepôjde bez kontroly. Prvý policajt sa nás spýtal na náš dôvod cesty do Rakúska, či ideme napríklad nakupovať (pozn.red, dnes je v Rakúsku štátny sviatok, možno nás len skúšali). Povedali sme, že ideme navštíviť priateľov do neďalekej rakúskej obce. Chvíľu rozmýšľal, a povedal, že to nie je možné. Následne teda zavolal svojho kolegu, aby mu pomohol vyriešiť náš prípad. 

Druhý kolega sa nás spýtal, či máme so sebou negatívny test na COVID-19, nie starší ako 4 dni. Vtedy by nás do Rakúska pustil. "Ak máte negatívny test na COVID-19, môžete ísť navštíviť priateľov," informoval nás rakúsky policajt. Ďalej dodal, že bez negatívneho testu by sme prekročiť hranicu mohli iba na výnimky napríklad v prípade návštevy blízkej rodiny, ak máme na to vážne dôvody s tým, že ich dôležitosť treba pri kontrole aj preukázať.

Zdroj: Matúš Husár

​​Test sme nemali, tak sme sa teda otočili späť na Slovensko. Všimli sme si, že rakúska hliadka zastavovala a kontrolovala každé prichádzajúce auto zo Slovenska. Tých áut nebolo veľa, v čase, keď sme tam boli my, boli tri. Kolóny tak zatiaľ nehrozia, možno aj preto kontrola nebola námatková, keďže polícia mala čas kontrolovať každé auto.

"Otočili vás? Dnes ste už asi desiate auto, otáčajú všetkých, ak nemáte test," privítal nás opäť príslušník polície na slovenskej strane. Jeho kolegyňa podotkla, že rakúski policajti kontrolovali niektorým aj obsah auta, ktorý prevážate. Tlačivo, ktoré nám policajti potvrdili, sme museli následne odovzdať.

​Mohlo by sa teda zdať, že uvoľnením podmienok a možnosť opustiť Slovensko na 24 hodín bude jednoduché. Naraziť však, podobne ako my, môžete na kontrolu rakúskej polície, ktorá vás do krajiny bez negatívneho testu na COVID-19 zatiaľ nepustí. Aktuálne platí, že navštíviť Rakúsko môžete bez testu pri splnení ďalších podmienok ako pendleri či návšteva rodiny za presne špecifikovaných podmienok. Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sa turbulentne menia, tak si ich radšej vždy pred plánom opustiť hranice skontrolujte.

"Polícia upozorňuje občanov, aby si pred vycestovaním zistili podmienky vstupu do krajín, kam cestujú, teda preverili aktuálnu situáciu v danej krajine, či budú na jej územie vpustení," informuje ministerstvo vnútra.

Nezabudnite aj na to, že v prípade potreby preukázania sa negatívnym COVID-19 testom, musíte ho mať v inom jazyku, ako je slovenčina. "Klient si pri objednávaní vyšetrenia na našej stránke zvolí možnosť výberu oznámenia výsledku v slovenčine, angličtine alebo nemčine, " informovala nás pracovníčka laboratória Medirex, ktoré vám urobia potrebný PCR test aktuálne na dvoch pobočkách v Bratislave.

Podľa našich informácií je situácia na ostatných hraničných priechodoch s Rakúskom pokojná, ľudia cestujú za rodinou či kamarátmi, musia sa však vrátiť do spomínaných 24 hodín.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie