ROZHOVOR: Kandidátka na primátorku Caroline Lišková: "Na fungovaní Bratislavy ma najviac irituje doprava a parkovanie"

21.7.2018
0
Caroline Lišková

Zdroj: archív Caroline Lišková

Páčil sa vám článok?

Je jedinou ženou, ktorá má ambíciu stať sa po komunálnych voľbách primátorkou Bratislavy. Prečo prijala nomináciu zo strany KDH a ako by riešila najväčšie problémy nášho hlavného mesta, prezradila v rozhovore pre Bratislavské noviny.

Kde sa zrodil nápad kandidovať za primátorku?
Na Hviezdoslavovom námestí. (úsmev) Predseda KDH Alojz Hlina ma oslovil, či by som nechcela kandidovať na primátorku, lebo Bratislavu vraj dá už do poriadku iba žena. Sama som nad tým uvažovala už dlhšie, pretože som sa tu narodila, vychovala tu dve dcéry a bola by som rada, keby tu chceli vychovať svoje deti aj ony. No je tu mnoho problémov, ktoré ľudí odrádzajú mať Bratislavu radi a cítiť k nej lokálpatriotizmus. Byť hrdý na to, že som Bratislavčan alebo Bratislav­čanka. Aj keď sa sem mnohí len prisťahovali, môžu mať Bratislavu radi.

Čo vás na fungovaní Bratislavy najviac irituje?
Najhoršia je asi doprava a parkovanie, ale podceňovaným problémom sú napríklad aj nájomné byty, ktoré sú všade vo svete úplne bež­nou výbavou miest, nielen tých hlavných. Nie všetci mladí či menej solventní ľudia si môžu alebo chcú brať hypotéky a týmto ľuďom by sme mali vedieť pomôcť nájomnými bytmi. V Bratislave ich máme menej ako tisíc, pričom počas posledných štyroch rokov ich primátor dal do užívania presne deväť. To je strašne málo.

Aký je hlavný a neudržateľný problém mesta?
Nepoviem vám nič nové, je to, samozrejme, doprava. Tie hodiny, ktoré strávime v zápchach alebo pri hľadaní parkovacieho miesta, by sme radšej mohli stráviť so svojimi blízkymi alebo svojimi koníčkami. Ľudia žijú v neustálom dopravnom strese, hluku a smogu, čo si už ani neuvedomujeme, ale zásadne nám to znižuje kvalitu života.

Navrhujete platenie mýta pre mimobratislavčanov. Neprehĺbi sa ešte väčšia nevraživosť medzi domácimi a cezpoľnými?
Mýto navrhujem ako druhý či tretí krok. Najprv musíme vybudovať celkovú dopravnú infraštruktúru a to: záchytné parkoviská a zatraktívniť verejnú dopravu. No ani tie najkrajšie záchytné parkoviská neprinútia ľudí prestúpiť z auta do električky. Vo viacerých mestách Európy prišli na to, že najlepšou motiváciou je vlastná peňaženka, čiže všetci Nebratislavčania by si dobre rozmysleli, či budú každý deň vchádzať autom do centra alebo si svoje auto odstavia a v meste použijú verejnú dopravu. Žiadny kandidát to nepovie takto narovinu, ale toto riešenie by bolo pre Bratislavu najlepšie. Prinieslo by nám to všetkým menej hluku, smogu, zvýšenie plynulosti premávky, zvýšenie využívania prúdov pre mestskú hromadnú dopravu, možnosť obmedziť až zrušiť parkovanie na chodníkoch, pribudne viac peších zón, zlepšenie podmienok pre cyklistov a obchodných bulvárov. A Bratislavčania s trvalým pobytom zaparkujú. Zaslúžia si to, lebo ich podielové dane prichádzajú ako príjem do rozpočtu mesta.

Čo hovoríte na nové veľké developerské projekty v Bratislave?
Bratislava sa musí rozvíjať, ale nie živelne, ako sme toho svedkami už viac ako 25 rokov. Keď sa pozriete na naše mesto napríklad z hradu, vidíte pred sebou neregulovanú výstavbu, ktorá nemá hlavu ani pätu. Takže developerské projekty áno, ale s rozmyslom a tiež sa musia podieľať na tvorbe infraštruktúry. Budem napríklad trvať na tom, aby za každý nový postavený byt mal developer povinnosť zabezpečiť jedno miesto v škôlke. To neznamená, že budú vznikať ďalšie súkromné škôlky, ale že developer prispeje mestu, resp. mestskej časti na vznik škôlky, ktorá bude dostupná pre všetky deti.

Je niečo, za čo by ste pochválili súčasného primátora? Čo mu, naopak, najviac vyčítate?
Súčasného primátora nie je veľmi za čo chváliť. Pred voľbami v roku 2014 mal veľa krásnych sľubov, ale nesplnil poriadne ani jeden z nich. Keby splnil aspoň polovicu z toho, čo sľuboval, nemám dnes dôvod kandidovať. Najviac mu vyčítam, že sa mu dodnes nepodarilo schváliť celomestskú parkovaciu politiku, takže to čaká zase na ďalšieho primátora.

Koho považujete za svojho najväčšieho rivala?
Všetci protikandidáti sú silní, ťažko povedať, ktorý je najväčší. Úprimne verím, že všetkým ide o lepší život v Bratislave. Mal by to byť súboj ideí a vízií, kam by sa naše mesto malo v budúcnosti uberať.

Prečo by Bratislavčania mali voliť práve vás?
Som manažérka s ekonomickým vzdelaním a v politike som nováčik. Nepozerám sa na veci tak, že čo je populárne alebo čo mi prinesie najviac hlasov vo voľbách. Zaujíma ma len to, čo bude fungovať a čo nie. Viaceré riešenia, o ktorých tu viacerí politici hovoria dlhé roky, znejú síce ľúbivo, ale problémy by reálne nevyriešili. Ja ponúkam konkrétne kroky, ako situáciu zlepšiť, hoci mi za to určite nebudú všetci tlieskať. Mne ale ide o fungujúce mesto, fungujúcu Bratislavu. Verím, že práve preto mi dajú Bratislavčania svôju dôveru.

(pr)

Páčil sa vám článok?