Diery na mnohých zastávkach MHD: Čo sa na nich chystá?

26.4.2021
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Nedávno som prechádzal Petržalkou a všimol som si, že takéto jamy na ´dvojitých´ zastávkach sú takmer všade. Kanál to nie je, ani elektrické káble som nevidel, pripomína to pascu na deti. Neviete, čo to je?“ napísal nám do redakcie čitateľ Matúš.

„Ide o dlhodobý projekt Dopravného podniku Bratislava, ktorý sa začal už vlani a pokračuje aj tento rok. Na túto a aj iné zastávky v Bratislave montujeme elektronické informačné tabule. Detaily o počtoch a technológii budeme oficiálne komunikovať neskôr,“ informovala nás hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Ľubica Melcerová.

Na stránke Dopravného podniku sa dočítate viac. Projekt za 1 475 065 eur financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja zahŕňa výrobu 124 tabúľ na 117 zastávkach rozmiestnených na mestských pozemkoch. „Tabule budú napojené na aktuálnu GPS polohu vozidiel MHD, budú tak informovať v reálnom čase o príchode vozidiel MHD Bratislava.“ Budú audiovizuálne, zobrazia číslo linky, smer cieľa a reálny čas odchodu, hlasové informácie budú oznamovať predovšetkým vynechané spoje, odklony liniek alebo zavedenie náhradnej dopravy.... Cestujúci by teda mali byť promptne oboznámovaní s prípadnými zmenami na linke, výlukami alebo príčinami väčšieho meškania.

Projekt má ambíciu zvýšiť atraktivitu MHD tým, že cestujúcim poskytne reálne informácie o linkách MHD. Papierovým tabuliam, často počarbaným, poničeným a nečitateľným, navyše neberúcim do úvahy, že autobus stojí v zápche, zdá sa odzvonilo už nielen v širšom centre, ale aj v ostatných častiach mesta. Napríklad v Devínskej Novej Vsi budú dve, v Devíne jedna, rovnako ako v Rusovciach, takmer tri desiatky v Petržalke, dvadsať v Novom Meste, deväť vo Vrakuni, štyri v Lamači...

O tomto projekte sa hovorí už niekoľko rokov. Dopravný podnik naň získal peniaze už v roku 2017. „DPB realizoval obstarávanie na elektronické tabule už v roku 2017, ale pre nesplnenie podmienok uchádzačmi bola súťaž zrušená. Následne bola v roku 2018 pred podpisom zmluvy zrušená aj opakovaná súťaž. Do tretice bola súťaž na dodávku tabúľ vyhlásená v roku 2019, do ktorej sa prihlásili traja uchádzači,“ informoval minulý rok v marci portál imhd.sk po tom, ako sa konečne po troch rokoch podarilo vysúťažiť dodávateľa elektronických tabúľ.


(in)

Páčil sa vám článok?