Návštevníkov MS v hokeji bude mesto varovať pred neserióznymi taxikármi - pomôže to?

19.3.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava pripravuje na Hlavnej stanici informačnú kampaň. Chce ňou varovať najmä zahraničných návštevníkov májových majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, aby si dávali pozor na neserióznych taxikárov. Informoval o tom bratislavský viceprimátor Juraj Káčer.

 "Vieme, že sa v minulosti a aj počas minulých majstrovstiev sveta objavili viaceré problémy s predraženými taxíkmi. Mesto pripraví informačnú kampaň tak, aby naši taxikári nedobehli zahraničných turistov a tí nemali nepríjemný zážitok zo šampionátu,“ priblížil Káčer. Ako podotkol, mesto rokuje v tejto veci aj s bratislavským Cech taxi.

Pritom azda najúčinnejší spôsob ako nepoctivým taxikárom zabrániť v tom, aby zneužívali neprehľadnú situáciu v oblasti voľnej cenotvorby, ktorá im v našom meste dlhé roky umožňuje pýtať si aj za pomerne krátke jazdy extrémne vysoké sumy by bolo zrušiť im stanovisko, ktoré majú rovno pred Hlavnou stanicou. Práve tu sa totiž nachádza najviac súkromných taxikárov, ktorí nejazdia pre konkrétnu taxislužbu, ale čakajú na to, keď im na nejakom frekventovanom mieste - ako je napríklad letisko či železničná stanica niekto do vozidla nasadne, aby ho následne mohli povoziť a potom poriadne "skasírovať". 

Bratislava chce aj zabrániť dopravnému kolapsu v meste počas hokejového šampionátu. Zriadi preto záchytné parkoviská, posilní MHD a zavedie MHD zadarmo pre návštevníkov šampionátu, ktorí sa v deň hokejového zápasu preukážu platnou vstupenkou na duel majstrovstiev sveta. "V meste budú zriadené záchytné parkoviská na Tyršovom nábreží, na Technickej ulici, na futbalovom štadióne v Dúbravke i na Zlatých pieskoch. MHD spoje zo záchytných parkovísk budú posilnené," spresnil Káčer.

Riaditeľ Organizačného výboru majstrovstiev sveta 2019 Igor Nemeček uviedol, že rokujú s bratislavskou mestskou časťou Nové Mesto o parkovaní tunajších obyvateľov v okolí Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde sa bude šampionát odohrávať. "Všetci rezidenti, ktorí tam bývajú, dostanú špeciálne povolenia, aby parkovali v okolí štadióna. Robíme ten istý postup ako v roku 2011. Títo ľudia sa dostanú na svoje miesta. Nejdeme uzatvárať cesty okolo štadióna. Doprava bude obmedzená pri začiatku a na konci zápasu, nie úplne uzatvorená," podotkol.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút informoval, že oficiálne fanzóny hokejových majstrovstiev budú v Bratislave v oblasti Istropolisu, čiže v blízkosti dopravného uzla a zimného štadióna. V Košiciach to bude Kulturpark. 

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) už podpísali a spustili investície za vyše 500.000 eur do Hlavnej stanice pred májovými majstrovstvami. Ukončené majú byť do konca apríla. V rámci nich sa má vyčistiť interiér i exteriér, vymeniť svietidlá, nainštalovať orientačný systém, nové fasádne fólie a nový svetelný nápis, či zvýšiť počet predajných miest cestovných dokladov.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo to však vníma len ako "povrchové zmeny". "Neviem o tom, že by sa situácia radikálne zmenila. Ani minulý rok sľubovaná rekonštrukcia sa nestíha. My ako mesto odmietame investovať peniaze do nejakého nálepkovania a povrchného vylepšovania stavu, ktorý je pre nás dlhodobo neprijateľný," vyhlásil. Ako tvrdí, mesto má záujem v spolupráci so štátom zlepšiť Hlavnú stanicu. "Pracujeme na tom," podotkol. ŽSR v januári pre TASR uviedli, že neupúšťajú od plánu v budúcnosti komplexne zrekonštruovať Hlavnú stanicu. Viceprimátor Káčer podotkol, že mesto opravilo prístrešok neďaleko stanice a zvýši počas majstrovstiev výdavky na čistotu tých častí, ktoré má v správe. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji na Slovensku budú Bratislava a Košice hostiť od 10. do 26. mája.

(TASR, ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie