Kĺbových autobusov treba kúpiť viac, upozorňuje iniciatíva Lepšia doprava

15.11.2016
0
Kĺbových autobusov treba kúpiť viac, upozorňuje iniciatíva lepšia doprava - autobus klbovy
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik predložil mestskému zastupiteľstvu návrh na zakúpenie 88 nových vozidiel MHD. Podľa občianskej iniciatívy Lepšia doprava je však v spomínanom návrhu primálo kĺbových autobusov.

Iniciatíva Lepšia doprava zámer dopravného podniku (písali sme o ňom TU) podporuje, má ale výhrady. „Domnievame sa však, že je potrebné zakúpiť podstatne väčší počet kĺbových vozidiel, než predpokladá návrh, ktorý DPB predložil na rokovanie zastupiteľstva. Navrhovaných 30 vozidiel nestačí nahradiť ani všetky vozidlá typu Karosa, ktorých je 37 a DPB ich plánuje vyradiť, pretože majú 20 - 25 rokov,“ konštatuje Ing. Martin Fundárek z iniciatívy. „Navyše už dnes chýbajú denne kĺbové vozidlá vo výprave. Sú nahrádzané kratšími vozidlami, do ktorých sa cestujúci nezmestia,“ dodáva.

Podľa iniciatívy treba počítať aj s nárastom potreby kĺbových vozidiel. V blízkej budúcnosti sa začne modernizácia električkových tratí (karloveská radiála, ružinovská radiála, vajnorská radiála), čo si oproti dnešnému stavu vyžiada zvýšený počet autobusov pre  zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy.

„Predpokladáme tiež, že v súvislosti s plánovaným spustením parkovacej politiky sa časť cestujúcich presunie z áut do MHD, avšak niektoré linky sú už dnes na hranici svojej kapacity a bude ich treba posilniť. Už dnes sa cestujúci sťažujú na preplnenosť niektorých liniek,“ hovorí Fundárek. Podľa iniciatívy bude preto v blízkej budúcnosti potrebné nahrádzať na niektorých linkách 12-metrové vozidlá kĺbovými a 10,5-metrové 12-metrovými. Ďalší nárast počtu vozidiel si môže vyžiadať rozvoj mesta (Južné mesto, Bory), či nedostatočná preferencia MHD, keď vozidlá stoja v zápchach, preto treba predlžovať časové rezervy na konečných a pridávať ďalšie vozidlá, aby zostal zachovaný interval. 

(ts, ms, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?