Vláčiky nezaparkujú na promenáde

11.4.2015
0
Vláčiky nezaparkujú na promenáde - presporacik
Páčil sa vám článok?

Neklamným znakom blížiacej sa turistickej sezóny v Bratislave sú vyhliadkové vláčiky, ktoré jazdia v historickom jadre Starého Mesta, ale aj na okružnej trase na Bratislavský hrad. Práve vyhliadkový vláčik Prešporáčik je totiž jednou z hlavných turistických atrakcií hlavného mesta.

Bývalé vedenie bratislavského magistrátu malo ambíciu nastaviť jednotné pravidlá pre parkovanie a jazdu vyhliadkových vláčikov v centre mesta. K Prešporáčiku, ktorý jazdí už takmer dvadsať rokov, totiž v uplynulých rokoch pribudli aj ďalší prevádzkovatelia.

Staromestské ulice im začali byť pritesné, problémy vznikali najmä na stanovištiach, kde odchytávali turistov. Či už išlo o osobný prístav, Námestie Eugena Suchoňa alebo Námestie Ľudovíta Štúra.

Nové vedenie Starého Mesta chce v spolupráci s vedením mesta a so spoločnosťou Bratislava Tourist Board dohodnúť nové pravidlá, aby vyhliadkové vláčiky neblokovali verejné priestranstvá.

„Výletné vláčiky už, napríklad, nebudú parkovať na nábrežnej promenáde pri osobnom prístave. Úpravou dopravného režimu na Fajnorovom nábreží im chceme vytvoriť lepšie podmienky na krátkodobé státie,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Nové vedenie Starého Mesta chce reagovať aj na porušovanie nariadenia o pešej zone, ktoré zakazuje parkovať motorovým vozidlám v historickom jadre. Sem je totiž vjazd povolený len po zaplatení miestnej dane za vjazd do historického jadra. S prevádzkovateľom Prešporáčika sa už mestská časť dohodla, že obmedzí parkovanie na Františkánskom námestí na najviac jednu vláčikovú súpravu.

Postupne chcú obe strany spoločne nájsť taký model prevádzky vyhliadkových vláčikov, ktorý nebude v rozpore s platnými nariadeniami, ale bude naďalej plniť funkciu vyhľadávanej a obľúbenej turistickej atrakcie.

(brn)

Páčil sa vám článok?