Primátor sľuboval cyklotrasy. Teraz ich v rozpočte priškrtil

11.3.2015
0
Primátor sľuboval cyklotrasy. teraz ich v rozpočte priškrtil - Cyklotrasy
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vo svojom volebnom programe sľuboval zrýchliť budovanie cyklotrás a vytvoriť bezpečné a priame radiály z mestských častí. No v návrhu rozpočtu na tento rok na cyklotrasy vyčlenil len 245-tisíc eur. Občianske združenie Cyklokoalícia porovnáva, že suma je oproti minulému roku polovičná a oproti roku 2013 len tretinová.

„Vami navrhovaná výška rozpočtu na cyklodopravu je iba 0,1 až 0,2 percenta z celkových peňazí na dopravu. Pritom čerpanie rozpočtu na cyklodopravu v roku 2014 bolo 97 percent,“ píše združenie v otvorenom liste primátorovi.

Navyše z celej tohtoročnej sumy na nové cyklotrasy zostane len 144-tisíc eur. Niektoré práce sa totiž museli presunúť na tento rok a zazmluvnených je 101-tisíc eur – na dokončenie cyklotrasy na Trenčianskej ulici má ísť 42-tisíc eur a druhá úhrada za cyklotrasu Vajnory – Rendez predstavuje 59-tisíc eur.

Tento rok sa plánoval dokončiť aj úsek trasy Tieňava na Devínskej ceste, kde treba ešte na časti zrekonštruovať povrch a urobiť odvodnenie. Zo sumy sa platí i údržba cyklotrás, obnova značenia či projektová dokumentácia, aby mohlo mesto čerpať prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu či z programu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom a Rakúskom.

Primátorova hovorkyňa Ivana Skokanová však tvrdí, že I. Nesrovnalovi na cyklodoprave záleží. „Rozvoj cyklodopravy a s tým súvisiace budovanie cyklotrás je podľa primátora veľmi potrebné a na rozvoji cyklodopravy v Bratislave mu záleží,“ povedala.

Cyklokoalícia primátora vyzvala, aby vyčlenil z rozpočtu na dopravu pre cyklodopravu päť percent. „Výšku päť percent považujeme za adekvátnu vzhľadom na dlhodobé zaostávanie Bratislavy za európskymi metropolami, ktoré ste tiež uvádzali ako príklad vo vašej volebnej kampani. V opačnom prípade nedosiahnete podiel 8 percent bicyklujúcich na celkovej prepravnej práci do roku 2020, ku ktorému sa Bratislava zaviazala,“ upozorňuje združenie I. Nesrovnala.

Primátor po svojej hovorkyni odkázal, že sa so zástupcami Cyklokoalície v blízkom čase stretne.

©TASR | jak

Páčil sa vám článok?