Dopravný park mladne, do mesta mieria nové električky a autobusy

26.2.2015
0
Dopravný park mladne, do mesta mieria nové električky a autobusy - električka4
Páčil sa vám článok?

Po prvej novej obojsmernej električke priviezli z Plzne do Bratislavy aj prvú jednosmernú električku Škoda 29T. Ide o druhú zo 60 nových električiek, ktoré Dopravný podnik Bratislava nakúpi za vyše 115 miliónov eur. Investícia má byť z vyše osemdesiatich percent hradená z eurofondov.

„Všetky električky budú nízkopodlažné, klimatizované, s vnútorným aj vonkajším kamerovým systémom,“ povedal generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

V priebehu marca, apríla a mája dovezú do Bratislavy ďalšie obojsmerné električky. Jednosmerné prídu v máji. Do októbra 2015 by malo byť v zmodernizovanom vozidlovom parku až 40 nových električiek. Zvyšných 20 spoločnosť Škoda Transportation dodá na budúci rok.

DPB prevzal aj ďalšie nové kĺbové autobusy SOR NB 18, ktorých je dnes už 15. V nasledujúcich týždňoch budú postupne pribúdať ďalšie a na jar ich bude spolu 25. V súčasnosti jazdí päť takýchto autobusov na frekventovaných petržalských linkách 95 a 91. Na tieto linky budú po vybavení všetkých náležitostí zaradené aj nové autobusy. Sú plne klimatizované, s kamerovým systémom a zariadením na automatické počítanie cestujúcich. Spolu tohto roku pribudne do vozidlového parku 100 nových autobusov.

Nové vozidlá potrebujú aj nové depá. Preto DPB začal v januári veľkú modernizáciu vozovne trolejbusov na Hroboňovej ulici v Starom Meste a depa Jurajov dvor v Novom Meste. Investícia za viac ako 15 miliónov eur je z takmer 81 percent financovaná z eurofondov, vyše 14 percent zo štátneho rozpočtu a len piatimi percentami sa na nej podieľa mesto. Obe modernizované pracoviská DPB by mali začať slúžiť tento rok v auguste.Vo vozovni na Hroboňovej ulici, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1968 – 1970, sa žiadne podstatné zmeny v riešení údržby trolejbusov doteraz nerobili.

Keďže vozovňa je v obytnej zóne, zvonka viditeľnou súčasťou modernizácie bude aj nová protihluková stena zo strany Bohúňovej ulice.

(av)
Foto: DPB

Páčil sa vám článok?