Kde zobrať peniaze na opravu bratislavských ciest?

22.2.2013
0
Kde zobrať peniaze na opravu bratislavských ciest? - vytlky
Páčil sa vám článok?

Táto zima opäť nastolila otázku, kde má bratislavská samospráva zobrať peniaze opravu stoviek až tisícov výtlkov a celkovú opravu ciest. S výnimkou Bratislavy totiž na Slovensku spravuje cesty 1. triedy štát, 2. a 3. triedy samosprávne kraje a 4. triedy obce. V Bratislave spravuje cesty 1. a 2. triedy magistrát a cesty 3. a 4. triedy mestské časť. A nedostávajú na to žiadne osobitné peniaze zo štátneho rozpočtu ani z rozpočtu Bratislavského kraja.

Mestskí poslanci poverili primátora, aby peniaze žiadal od župy. Bratislavský kraj totiž vyberie na dani z motorových vozidiel ročne 34 miliónov eur, na cesty v Bratislave však z toho nejde ani cent. Pre porovnanie, mesto Bratislava ma v rozpočte na tento rok na opravu ciest zhruba 640-tisíc eur.

Poslanci za SaS navrhli, aby sa tento problém riešil zmenou Bratislavy na samosprávny kraj. Argumentovali tým, že postavenie samostatného kraja má napríklad Praha, kým Bratislava je súčasťou kraja s tromi ďalšími okresmi - Malacky, Pezinok a Senec. Aj preto sa jej nedostáva peňazí na údržbu ciest - župa ich míňa na opravu ciest vo zvyšných troch okresoch a ďalšie funkcie samosprávy.

Predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS) už zostavil komisiu, ktorá má hľadať riešenia a posúdiť možnosti pomoci Bratislave v oblasti správy a údržby komunikácií. Súčasná legislatíva totiž neumožňuje investovať samosprávam do cudzieho majetku. Jedným z riešení by podľa župana Freša bolo, keby všetky či niektoré cesty na území Bratislavy prešli pod správu Bratislavského kraja.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?