Nájdená Bratislavčanka sa postupne mení na nepoznanie

9.11.2012
0
Nájdená bratislavčanka sa postupne mení na nepoznanie - 201221elektricka1
Páčil sa vám článok?

Pred vyše rokom sa nadšencom z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom a partnermi podarilo zachrániť lokomotívu Viedenskej električky.

Do Bratislavy dorazila lokomotíva električky GANZ Eg 6 v stredu 26. októbra 2011 a po krátkej zastávke v Múzeu dopravy sa začiatkom tohto roka odobrala na nevyhnutnú rekonštrukciu do špecializovanej firmy v Topoľčanoch.

V prvej etape rekonštrukcie je cieľom prinavrátiť električke na budúci rok vystavovateľnú podobu z roku 1913, keď bola vyrobená v budapeštianskom závode firmy GANZ špeciálne pre vtedajší Prešporok. Symbolicky by sa tak malo stať pri príležitosti jej storočnice.

V druhej fáze by mala rekonštrukcia pokračovať do prevádzkyschopného stavu, aby Viedenská električka GANZ Eg 6 mohla opäť aj jazdiť.

Postup prác však aj naďalej závisí od dostatku finančných prostriedkov. Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy sa aj naďalej obracia na darcov, ktorí môžu prispieť do verejnej zbierky určenej na rekonštrukciu, číslo účtu: 0635505694/0900, variabilný symbol 1914. Za každé euro „nájdená Bratislavčanka" každému darcovi vopred ďakuje.

(brn)

Zdroj:

1. Viedenská električka na prešporskom nábreží niekedy začiatkom 20. storočia.

Zdroj:

2. Vďaka Michalovi Milatovi a Romanovi Delikátovi sa električka vrátila do Bratislavy.

Zdroj:

3. Začiatkom roka dorazila lokomotíva GANZ Eg 6 do opravárenských dielní v Topoľčanoch, kde sa začalo s jej náročnou rekonštrukciou.

Zdroj:

4. Najskôr bolo lokomotívu potrebné rozobrať, odstrániť hrdzu, opraviť všetko, čo sa dalo, poškodené časti nahradiť novými.

Zdroj:

5. Všetko, čo na pôvodnú električku nepatrí, muselo ísť dole - hrdza, farba, ale aj svetlá a nárazníky. Rekonštrukcia má lokomotíve vrátiť podobu spred 100 rokov.

Zdroj:

6. Onedlho dostane lokomotíva Ganz Eg 6 pôvodnú zelenú farbu a začne sa s úpravou interiéru. Aby sa na budúci rok pri príležitosti 100. výročia mohla ukázať Bratislavčanom.

Páčil sa vám článok?