Obchvat Bratislavy D4 chcú stavať v roku 2014

13.9.2012
0
Obchvat bratislavy d4 chcú stavať v roku 2014 - Dialnica d4
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo dopravy plánuje o dva roky začať s výstavbou diaľnice D4, ktorá má tvoriť obchvat Bratislavy. Výstavba prvého úseku obchvatu z Jaroviec do Ivanky pri Dunaji by mala trvať štyri roky.

„Plánovaný obchvat bude mať na Bratislavu jednoznačne pozitívny vplyv. Mal by odľahčiť nielen komunikácie I. a II. triedy, ale tiež komunikácie III. triedy a miestne komunikácie v hlavnom meste," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Najdôležitejšia 23-kilometrová časť plánovaného diaľničného obchvatu hlavného mesta má odkloniť tranzitnú dopravu z dnešného prieťahu Bratislavy na jej východný a južný okraj. Čiastočne tak odbremení exponované úseky D1 od vstupu do Bratislavy v smere z Trnavy až po Petržalku, vrátane Prístavného mosta, ktorý je najviac zaťaženou cestnou komunikáciou na Slovensku. „Denne ho využije v priemere vyše 100-tisíc vozidiel, z toho 14-tisíc nákladných," doplnil Kóňa na otázku efektívnosti obchvatu, pričom dodal, že sa vytvoria nové dopravné napojenia medzi oblasťami, ktoré doposiaľ úplne chýbajú.

Pozitívne dopady sa očakávajú aj na radiálach vstupujúcich do mesta, ako napríklad na Ráztočnej ulici, Seneckej ceste, Roľníckej ulici, Púchovskej ulici či Ulici Svornosti v kombinácii s vybudovaním novej zbernej komunikácie od Prístavnej ulice po diaľnicu D4, čo vytvára vhodné podmienky aj pre nové umiestnenie riečneho prístavu západne od Slovnaftu.

Diaľnica D4 je momentálne v príprave. Prvý úsek Bratislava Jarovce - Ivanka pri Dunaji sever by sa mal začať stavať v roku 2014, výstavba by mala trvať štyri roky a náklady sa odhadujú na 576 miliónov eur. Ďalší úsek z Ivanky pri Dunaji po Záhorskú Bystricu má stáť 599 miliónov eur a tretí, z Devínskej Novej Vsi po hranicu s Rakúskom 100 miliónov eur.

Z čoho bude obchvat financovaný definované nie je. Do úvahy prichádzajú projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) alebo eurofondy.

(mch)

Páčil sa vám článok?