Nábrežná cyklotrasa obmedzila chodcov

9.8.2012
0
Nábrežná cyklotrasa obmedzila chodcov - Cyklotrasa1
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch bola na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu v úseku od River Parku po Nový most vyznačená nová cyklotrasa. Umiestnením kopíruje tú predchádzajúcu, je však asi o meter širšia a výrazne tak obmedzuje chodcov. V úseku oproti Zuckermandlu necháva chodcom na prechod len desiatky centimetrov.

Ako nás informoval hovorca Starého Mesta Tiomáš Halán, na nábreží došlo k obnoveniu vodorovného dopravného značenia, ktoré realizovala mestská organizácia STaRZ na základe ohlásenia drobnej stavby. Poradca primátora Michal Feik uviedol, že nejde o novú cyklotrasu, ale o preznačenie pôvodnej, no v šírkových parametroch vyhovujúcich norme STN, to znamená 1,25 metra na každý pruh, čiže spolu má vnútorná časť cyklotrasy 2,5. Je to aj preto, že ide medzinárodnú cyklotrasu. Mesto to stálo 4800 eur.

Vedenie mesta Bratislava sa tak bez širšej verejnej diskusie rozhodlo v tomto prípade podporiť cyklodopravu na úkor chodcov. Zrejme to nebolo cieľom, ale výsledok je taký, že chodci na nábreží len krútia hlavami, a pýtajú sa, kadiaľ majú chodiť. Na väčšej časti cyklotrasy totiž chodec musí chodca obchádzať cez cyklotrasu, ktorá sa kráľovsky vinie uprostred bývalej promenády!

Nová cyklotrasa pritom nadväzuje na úsek pred River Parkom, kde cyklisti jazdia na jednej strane pri trávniku a chodci majú dostatočne široký a bezpečný chodník pri múre.

Prečo aj tu mesto radšej nepresunulo cyklotrasu k trávniku a nenechalo peším dostatočne široký chodník pri múre, je otázka na vedenie bratislavskej samosprávy.

(ado)

Obnovená cyklotrasa je výrazne širšia, cyklisti tak z promenády vytesnili chodcov.
FOTO - Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?