O mesiac budú Bratislava a Viedeň bližšie

17.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pri cestách do Viedne usporíme pol hodiny a smerom na juh Rakúska a ďalej do Európy hodinu, ak použijeme nový úsek rakúskej diaľnice A6 Nordost Autobahn, ktorá prepojí rakúsku A4 so slovenskou D2 a plánovanou D4.

Slávnostne ju odovzdajú do užívania 19. novembra, no slávnosti na rakúskej strane sa začnú asi o dva dni skôr. Nie bezdôvodne. Diaľnica je krátka, meria z Kittsee k Bruck an der Leitha len 22 kilometrov, no väčšina stavby sa realizovala ponad záplavové územie rieky Leitha, v náročnom močaristom teréne, ktorý je navyše prísne chránený pre vzácne druhy rastlinstva a živočíchov. Značná časť teda vedie po estakádach a násypoch.

Práve vysoká náročnosť je jednou z príčin oneskorenia stavebných prác, hoci rakúski cestní stavbári zvyčajne končia pred termínom. Na tomto krátkom úseku sa však pridali aj problémy s vysporiadaním pozemkov pod stavbou a tiež tu prebiehal archeologický výskum. Ešte vlani štátny tajomník rakúskeho ministerstva dopravy Helmut Kukacka nevylučoval predčasné dokončenie stavby, no realita bola napriek miernej zime iná. Už na jar tohto roku avizoval nový rakúsky kancelár Alfred Gusenauer pri svojej prvej návšteve Slovenska oddialenie pôvodného termínu odovzdania diaľnice, ktorý mal byť v septembri.

V týchto dňoch sa však už maľujú posledné čiary, osadzujú zvodidlá a značky, skrátka finalizuje sa. Na dokončenie diaľnice vyvinuli veľký tlak rakúski podnikatelia, ktorí vidia v Slovensku nástupište na ďalšie trhy. No má mimoriadny význam aj pre nás.

Riaditeľ sekcie pre medzinárodné vzťahy nášho ministerstva dopravy Dušan Rizek hovorí: „Je to naše prvé skutočné a priame napojenie na európsku diaľničnú sieť. Doteraz sme na ňu mali prepojenie len cez Rajku a Maďarsko, respektíve cez Česko.“ O tomto úseku sa uvažovalo už dávnejšie, v tejto súvislosti sa vybudoval aj diaľničný hraničný prechod z Jaroviec na Kittsee, politické dôvody v deväťdesiatych rokoch však viedli k rezervovanému postoju rakúskej strany k tomuto spojeniu.

Okrem hospodárskeho významu má tento úsek však skutočný pôvab pre dovolenkárov, umožní vyhnúť sa pri  cestách na juh zápcham v okolí rakúskej metropoly a tiež skráti cestu do jej južných častí a centra.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?