Inšpirujte sa: V petržalskom Starom háji budujú komunitnú záhradu

13.4.2019
0
Komunitná záhrada

Zdroj: kozavhaji.eu

Páčil sa vám článok?

Desiatim rodinám z Hrobákovej sa podarila úžasná vec. Po roku plánovania a vybavovania môžu začať vytvárať oficiálnu komunitnú záhradu v Petržalke.

V neužívanom priestore me­dzi panelákmi na Hrobákovej je dnes šesť torz niekdajších pieskovísk, betónová plocha a trávnatá plocha. Práve ten sa obyvatelia ulice rozhodli premeniť na zmysluplný priestor.
Najväčšou výzvou bolo vysporiadať vzťah k dvom pozemkom, na ktorých sa spomínané územie nachádza. O pozemok v správe hlavného mesta požiadalo občianske združenie KoZa v Háji do užívania cez program Adopcie zelene. Prenájom zostávajúcej časti pozemku v správe mestskej časti im koncom marca schválilo petržalské zastupiteľstvo. A to do konca roka 2023 za symbolické euro ročne. „Boli to práve ľudia z miestneho úradu, ktorí nám vnukli myšlienku komunitnej záhrady a doteraz nám prejavujú veľkú podporu a nadšenie,“ hovorí predseda OZ KoZa v Háji Michal Zelenický. „V najbližšom čase chystáme brigádu, vyčistíme pozemok, v apríli plánujeme postupne dovoz zeminy, prípravu kompostoviska a bylinkovej záhrady. Ak sa poponáhľame, ešte stihneme vegetačnú sezónu.“

Ľuďom z okolia sa projekt páči. Vlastníci bytov na Hrobákovej 13 umožnili občianskemu združeniu v priestoroch na prízemí bytového domu zriadiť komunitnú dielničku, kde si aj odkladajú náradie, členovia OZ zas na oplátku plánujú umožniť domácnostiam z okolitých domov kompostovať ich kuchynský bioodpad na kompostovisku komunitnej záhrady. V priestoroch záhrady postupne pribudnú vyvýšené záhony, bylinková špirála, barely s vodou na zavlažovanie, drevené lavičky a posedenie s pergolou.

Predstava komunitnej záhrady:

Zdroj: kozavhaji.eu

„Chceli by sme pestovať plodiny, ktoré sa nedajú vypestovať v bytoch či na balkónoch, kríky, okrasné byliny, zeleninu, ovocie, bylinky, využívajúc prvky permakultúry,“ hovorí Michal Zelenický. Jednou z ich motivácií bolo aj stretávať sa so susedmi pri konkrétnej zmysluplnej činnosti. „A napokon sme mladé rodiny, chceme našim deťom ukázať, ako rastú plodiny, ktoré si kupujeme v obchode a koľko času a práce im treba venovať, kým sa dostanú na náš stôl.“

Zdroj: kozavhaji.eu

Do projektu plánujú vložiť vlastné peniaze, dúfajú však aj, že uspejú v grantových výz­vach a nadchnú aj nejakých sponzorov. Nádrže na vodu, kompostéry, mobiliár, materiál na vybudovanie záhonov, to všetko ich totiž vyjde na niekoľkotisíc eur.

Plánik komunitnej záhrady:

Zdroj: kozavhaji.eu

Veríme, že nadšenie, snaha a úspech členov OZ KoZa v Háji budú inšpiráciou aj pre ďalších Petržalčanov. Ďalšia petržalská komunitná záhrada vzniká už aj na Zadunajskej ceste 6/A. Našej mestskej časti by veľmi pomohlo, keby ľudia vyšli z bytov a susedia a rodiny sa začali spolu stretávať pod domami pri spoločných projektoch. Vhodných plôch na komunitné záhrady má Petržalka dosť.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie