Na školách učí 80.504 učiteľov, ich priemerný vek je 47 rokov

28.3.2023
0

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

V tomto školskom roku učí v školách na Slovensku 80.504 učiteľov, ich priemerný vek je 47 rokov. Pri príležitosti utorkového Dňa učiteľov o tom na sociálnej sieti informoval Inštitút vzdelávacej politiky (IVP).

IVP uviedol, že viac ako polovica z učiteľov má viac ako 20 rokov praxe. "Najviac učiteľov ovláda anglický jazyk, nasledovaný ruštinou a nemčinou," uviedla analytická jednotka. Približne tretina učiteľskej populácie má pokročilé zručnosti pri práci s informačno-komunikačnými technológiami.

"Na Slovensku sa cíti byť ocenených spoločnosťou len 4,5 percenta učiteľov a 2,1 percenta riaditeľov (priemer krajín OECD je 26 percent učiteľov a 37 percent riaditeľov). A hoci povolanie učiteľa je stále nedocenené, práve učitelia sú tí, ktorí nám pomáhajú rozvíjať schopnosti a zručnosti potrebné na úspech detí v ich živote," konštatuje IVP. Zároveň inštitút dodal, že až 63 percent Slovákov si myslí, že učitelia pracujú v porovnaní s inými povolaniami málo. "Avšak priemerný podiel priamej vyučovacej činnosti na ich celkovej práci je len približne 51 percent. Zvyšok ich pracovného času je spojený napríklad s prípravou učebných materiálov a pomôcok, opravami a hodnotením prác žiakov, vedením krúžkov, ale aj ich vzdelávaním," doplnili analytici.

Na základe údajov OECD minimálne jeden z deviatich učiteľov na Slovensku zažíva vo svojej práci stres. Veľkou výzvou, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, je podľa IVP eliminovanie nedostatku učiteľov. "Podľa najnovšej štúdie IVP očakávame v najbližších rokoch odchod do dôchodku silných populačných ročníkov," uviedli analytici.

Deň učiteľov, ktorý sa na Slovensku a v Českej republike od roku 1955 slávi 28. marca, má dlhšiu tradíciu ako Svetový deň učiteľov, ktorý sa oslavuje od roku 1994 vždy 5. októbra. Pedagogickí pracovníci na Slovensku majú svoj sviatok 28. marca v deň, keď sa v roku 1592 narodil "učiteľ národov" Jan Amos Komenský, pokrokový český mysliteľ a tvorca modernej pedagogiky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?